Logo Realitatea.md

După Plahotniuc „se vrea capul lui Filat”. Sandu, îndemnată să-i retragă și ex-liderului PLDM Ordinul Republicii

18 Februarie 2021, 16:18 // Politica

După ce astăzi, președinta țării, Maia Sandu a anunțat că i-a retras „Ordinul Republicii” lui Vladimir Plahatniuc, președintele Uniunii Salvați Basarabia (USB), Valeriu Munteanu, îi solicită președintei să procedeze exact așa și în cazul fostului prim-ministru, ex-liderul PLDM, Vlad Filat, care la fel a fost decorat cu această distincție de stat.

Foto: LiveNews.MD

Astfel, Munteanu apreciază ca fiind just gestul Maiei Sandu, precizând că acest lucru trebuia făcut încă în mandatul precedentului președinte de stat. „Vladimir Plahotniuc a fost lipsit de Maia Sandu de Ordinul Republicii, pe motiv că „o persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat. O acțiune plină de justețe, ce-și are izvoarele în dorință nețărmurită a românilor basarabeni de a trăi în libertate și prosperitate. Un act politico-juridic ce vine să bandajeze suferințele concetățenilor noștri în urma dezmățului dictatorial la care s-a dedat fostul lider al Partidului Democrat, fugarul Vladimir Plahotniuc”, a scris politicianul pe Facebook.

Totodată, liderul USB, afirmă că șefa statului ar trebui să facă exact același lucru și în cazul „Ordinului Republicii” oferit lui Vlad Filat. „Pentru a sutura o altă rană societală, încă deschisă, doamna președintă Maia Sandu are obligația moralizatoare de a-i retrage Ordinul Republicii și lui Vladimir Filat, inclusiv pentru că a arhitecturat și nășit fenomenul infracțional „Șor”, expresie caricaturală a burtăverzimii hulpave și mereu nesătule, ce continuă să fure oamenii noștri. Igor Dodon nu i-a retras Ordinul Republicii lui Plahotniuc, pentru că a fost și rămâne a fi un servitor preaplecat al acestuia”, a conchis Valeriu Munteanu.

Amintim că, astăzi, Maia Sandu a anunțat că a semnat un decret prin care i-a retras „Ordinul Republicii”, lui Vlad Plahotniuc. Avocatul acestuia a declarat că ar putea ataca în instanța de judecată decretul de astăzi a președintei Maia Sandu. 

Precizăm că, Vlad Filat a fost decorat cu „Ordinul Republicii” în anul 2013, cu un an înainte de Vlad Plahotniuc. Acesta a fost decorat tot de președintele țării de atunci Nicolae Timofti. Anterior, Vlad Filat, a fost decorat cu una din cele mai înalte distincții de stat ale Georgiei – Ordinul de Excelentă. Vlad Filat este şi laureatul Premiului pentru Libertate, care i-a fost înmânat de Consiliul Atlantic al SUA, în iunie 2011.

ȘTIRI, VIDEO, NO COMMENT pe Telegram Realitatea/RLIVE TV

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3035 -0.0150%
USD USD 17.5287 -0.1464%
RUB RUB 0.2367 -0.2108%
RON RON 4.3691 -0.0252%
UAH UAH 0.6277 -0.4125%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile