Logo Realitatea.md

După scandalul cu mănușile rupte, Guvernul s-a decis să scoată din rezerva statului milioane de lei pentru a achiziționa echipament. Chicu: Sunt pentru aprilie, mai...

25 Martie 2020, 16:52 // Economie

Coincidență sau nu, dar după scandalul cu mănușile rupte și plângerile anonime ale medicilor, precum că nu ar avea acces la echipamente pentru a-și proteja sănătatea, în timp ce acordă ajutor medical persoanelor infectate cu Covid-19; Cabinetul de miniștri a căzut de acord azi, 25 martie 2020, să fie scoase din Fondul de Rezervă a statului 36,028 milioane de lei pentru a achiziționa echipament. Doar că, după ședința Guvernului, prim-ministrul Ion Chicu a ieșit cu un briefing de presă în care a dat de înțeles că la echipament medicii vor avea acces abia în a doua jumătate a lunii aprilie.

Foto: Ala Nemerenco/ Facebook

Inițial, subiectul în cauză nu era pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. În debutul acesteia, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a solicitat să fie inclus, astfel încât după aprobare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) să facă achizițiile urgent. Miniștrii au susținut unanim introducerea subiectului și, respectiv, l-au și votat.

Sergiu Pușcuța a explicat că banii vor fi alocați MSMPS pentru procurarea a 200 mii ecrane de protecție și 500 mii respiratoare. Contractul de achiziție publică va fi atribuit de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, în conformitate cu punctul 23 din Dispoziția nr. 3 din 23 martie 2020, a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Ulterior, șeful Executivului a explicat că din suma aprobată vor fi achiziționate, în special, măști ventilatoare și ecrane de protecție pentru medici.

„Noi avem aceste echipamente pentru instituțiile medicale din țară, dar deja ne preocupăm pentru partea a doua lunii aprilie, luna mai”, a punctat acesta, cu precizarea că la următoarea rectificare a Legii bugetului, Ministerul Finanțelor va veni cu propunerea de a suplimenta Fondul de rezervă și Fondul de intervenție cu peste 100 de milioane de lei, pentru a le avea la dispoziție în caz de necesități.

Amintim că fosta ministră a Sănătății în Guvernul condus de Maia Sandu, Ala Nemerenco, a ridicat această problemă în spațiul public. Presa socialiștilor însă a scris că echipamentul care nu ar fi calitativ ar fi fost cumpărat pe vremea când Blocul ACUM era la guvernare.

Mai târziu, și Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Federația Sindicală „Sănătatea” și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu asigurarea insuficientă cu echipamente de protecție pentru personalul medical din sistemul de sănătate din Republica Moldova, îndeosebi, pentru cei care sunt implicați direct în tratarea pacienților infectați cu virusul COVID-19. Au solicitat Guvernului să întreprindă măsuri urgente în acest sens.

CITEȘTE ȘI:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 -0.1732%
USD USD 17.0468 0.0540%
RUB RUB 0.2217 0.3167%
RON RON 4.1385 -0.1255%
UAH UAH 0.6030 0.0166%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile