Logo Realitatea.md

E gata să dea o „ștukă”... Operațiunea PCCOCS+SIS, soldată cu 18 reținuți. Doi sunt de la MAI și ASP (VIDEO)

19 Aprilie 2019, 07:41 // Societate

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au venit cu imagini video de la operațiunea efectuată în comun cu  ofiţerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în urma căreia au destructurat patru grupări criminale, specializate în organizarea migrației ilegale, spălarea banilor, contrabandă cu mijloace financiare, falsificarea documentelor și trecerea ilegală a frontierei de stat, șantaj atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele țării.

Embed:

În cadrul acţiunilor de urmărire penală şi a măsurilor speciale de investigaţii, a fost stabilit că în schema infracţională erau implicaţi inclusiv funcţionari publici, printre care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi un funcționar din cadrul Agenţiei Servicii Publice (ASP).

Angajatul MAI facilita perfectarea actelor moldoveneşti pentru persoane originare din țări cu risc terorist sporit, implicit pentru un cetăţean pakistanez, care provine dintr-o regiune cu risc sporit de activitate teroristă.

În același timp, polițistul era în conexiune cu un intermediar, care avea legături directe cu un funcţionar din cadrul ASP care se ocupa de confecționarea clandestină a actelor oficiale.

Pe parcursul documentării cazului, în vizorul procurorilor PCCOCS și ofițerilor SIS au ajuns mai multe persoane, printre care un angajat al unei companii de transport de persoane și colete către statele membre ale Uniunii Europene. Acesta a recunoscut existenţa unei scheme de transportare ilegală a persoanelor fără acte de identitate, inclusiv aflate în căutare, și a cetățenilor străini, originari din țările cu risc terorist sporit, către Uniunea Europeană, prin tranzitarea teritoriului României.

La fel, pe parcursul documentării cazului, a fost identificată încă o filieră ilegală de activitate care se ocupa de furtul mijloacelor bănești din Uniunea Europeană care, ulterior, erau transportate către Republica Moldova și Federația Rusă. A fost stabilit că o parte din banii furaţi din bancomatele Uniunii Europene, marcați cu vopsea de protecție, urmau a fi vânduţi pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul mai multor persoane.

În rezultatul celor 52 de percheziții efectuate și a măsurilor speciale de investigații de către procurorii PCCOCS și ofițerii SIS au fost reţinute 18 persoane, ridicate circa 100 acte false/contrafăcute, identificate două filiere de migraţie ilegală către statele membre ale UE şi ridicaţi 30 mii euro, bani murdari de vopsea de protecţie, sustrași din bancomatele Uniunii Europene.

Astfel, pe numele a 8 persoane au fost emise mandate de arest pe un termen de 30 de zile, iar în privința celorlalți membri ai grupărilor criminale urmează ca instanța să se pronunțe asupra demersurilor procurorilor.

Investigațiile pe caz continuă în vederea stabilirii tuturor acțiunilor ilicite ale suspecților și a eventualilor complici la comiterea infracțiunilor. În caz că vinovăția acestora va fi demonstrată  suspecții riscă pedeapsă sub formă de închisoare după cum urmează:

  • Organizarea migraţiei ilegale  – art. 362/1 Cod penal- de la 5 la 7 ani de privațiune de libertate;
  • Trecerea ilegală a frontierei de stat – art. 362 Cod penal- de la 5 la 7 ani de privațiune de libertate;
  • Șantaj – art. 189 Cod penal- de la 5 la 7 ani de privațiune de libertate;
  • Contrabandă de mijloace bănești – art. 248 Cod penal-  de la 3 la 10 ani de privațiune de libertate;
  • Spălarea banilor – art. 243 Cod penal – de la 5 la 10 ani de privațiune de libertate;
  • Confecţionarea, deţinerea, vânzarea și folosirea documentelor oficiale – art. 361 Cod penal- până la 5 ani de privațiune de libertate.

Nota redacției (titlu): ștukă - din limba rusă - штука - înseamnă o bucată, dar în cazul dat este vorba despre un limbaj urban și se are în vedere 1.000 de dolari.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9577 1.4940%
USD USD 17.2805 0.1594%
RUB RUB 0.2304 1.4978%
RON RON 4.3003 1.4437%
UAH UAH 0.6101 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile