Logo Realitatea.md

E OFICIAL! Epidemie de gripă în România. Măsurile anunțate de Ministerul Sănătății

30 Ianuarie 2019, 12:48 // În lume

Ministrul Sănătății din România a primit raportul de la Institutul Național de Sănătate Publică: Oficial, în România, s-a înregistrat a treia săptămână epidemică consecutivă. 

”S-a constatat că este epidemie de gripă în România”, a declarat ministrul Sănătăți. 

Foto: mediafax.ro

Bilanțul celor care și-au pierdut viața din cauza gripei a ajuns la 56. 

Printre măsurile anunțate de Sorina Pintea se numără interzicea vizitelor în spitalele din România pe secțiile cu riscuri crescute. De asemenea, pentru populație, ministrul Sănătății spune că nu este cazul să ne panicăm.

”Recomandăm consultarea medicului de familie la primele simptome asemănătoare gripei, precum și izolarea voluntară a persoanelor care prezintă aceste simptome”, a mai spus ministrul Sănătății, scrie Realitatea.net

Numărul infecțiilor virale a avansat peste așteptări a treia săptămână la rând, mai afirmă Sorina Pintea.

”Deși marți seară aveam o parte din datele, acestea nu au fost concludente pentru că nu nu toate spitalele au trimis raportările. Am refăcut statisticile și s-a constatat a treia săptămână epidemică”, a spus ministrul. 

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei-Balș, spune că igiene este sfântă. ”Apa și săpunul sunt sfinte. Este bine să purtăm măștile de protecție, însă acestea trebuie puse corect, peste nas. Respectați regulile de igienă”, a completat acesta.

Sorina Pintea mai spune că Inspectoratele Școlare pot decide dacă consideră că este necesar suspendarea cursurilor.

Specialiştii recomandă consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

De asemenea, se recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.0000%
USD USD 17.8856 0.0000%
RUB RUB 0.2723 0.0000%
RON RON 4.1887 0.0000%
UAH UAH 0.7156 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile