Logo Realitatea.md

Echipament performant în spitalul de la Fălești și Centrul Prenatal Edineț, datorită unui sprijin financiar nerambursabil oferit de japonezi

11 Decembrie 2018, 10:52 // Economie

Spitalul Raional Fălești și Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineț vor beneficia de finanţare nerambursabilă, oferită de către Guvernul Japoniei, pentru achiziționarea echipamentului medical.

Foto simbol

Contractele de grant pentru implementarea proiectelor de securitate umană KUSANONE au fost semnate deja, astfel pentru procurarea echipamentelor Spitalul Raional Fălești, a primit asistență în sumă 83.279 de dolari, iar Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineț în valoare de 60.504 de dolari.

„Guvernul Japoniei este partenerul de încredere al Republicii Moldova în modernizarea serviciilor medicale. Cei 10 ani de colaborare au adus beneficii multiple și au demonstrat că un parteneriat înseamnă încredere reciprocă, respectare a principiilor și îndeplinire a angajamentelor. Datorită programului Kusanone, în multe din instituțiile medicale din țară avem echipamente moderne, care contribuie semnificativ la calitatea actului medical și la salvarea vieților pacienților”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Guvernul Japoniei a evaluat proiectele înaintate spre finațare, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securității umanitare „KUSANONE" pentru anul 2018, iar instituțiile selectate au argumentat necesitatea dezvoltării infrastructurii instituțiilor medicale, care ar contribui la fortificarea capacităţilor acestora.

„Suntem recunoscători pentru faptul că a fost acceptată propunerea noastră de proiect, astfel încât calitatea actului medical se va îmbunătăți considerabil, iar siguranța nou-născuților și a mămicilor va spori”, a enunțat directorul Spitalului Raional Edineț, Guțu Anatolie.

Odată cu semnarea grantului SR Fălești va fi dotat cu scaner ultrasonor obstetrical cu funcție Doppler, ventilator pulmonar neonatal/pediatric, monitor neonatal pentru funcții vitale, aspirator, cântar electronic neonatal, lămpi pentru fototerapie, pătucuri pentru nou născuți, incubator neonatal, pulsoximetru portative neonatal, iar SR Fălești cu sistem videoendoscopic și ultrasonograf, astfel încât capacitatea instituțiilor de a oferi asistență medicală calitativă și eficientă pacienților va crește și îmbunătăți.

Anul acesta au fost acceptate patru cereri de aplicare la programul Kusanone, următoarele două aplicații transmise, vor avea un răspuns în februarie-martie 2019.

Sectorul Sănătăţii din Republica Moldova beneficiază de asistenţă din cadrul Programului „Kusanone” din anul 2008, până la moment fiind implementate 37 proiecte în sumă totală de 3.202.027 dolari USD, acestea contribuind la fortificarea capacităţilor instituţiilor în cauză, prin achiziţionarea echipamentului medical necesar.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile