Logo Realitatea.md

Echipele Mobile ale Serviciului Vamal au făcut circa 200 de rețineri de la începutul anului și au confiscat mărfuri în valoare de peste 7 mln de lei

05 Iunie 2018, 11:20 // Societate

Echipele Mobiele ale Serviciului Vamal au făcut 198 de rețineri de la începutul acestui an, iar valoarea mărfurilor reținute ajunge la șapte milioane de lei, înregistrând o creștere cu 25%, comparativ cu anul trecut. 

Foto simbol

Potrivit serviciului de presă al Serviciului Vamal, cifra reținerilor este mai mare cu 105 cazuri, comparativ cu rezultatele aceleiași perioade a anului trecut. 

Cifrele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de lucru, convocate de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. 

La ședință s-a discutat despre intenția de reorganizare a structurii, astfel încât să fie asigurată o mai mare eficiență a acestui organ de control. 

Astfel, Centrul de comandă al activităților de control ar urma să se afle la Centrul de analiză și coordonare al Vămii, care va dispune verificările doar în baza informațiilor operative și a criteriilor de risc apărute.

O altă măsură examinată se referă la atașarea, de uniformele inspectorilor, a camerelor video portabile. Astfel, imaginile captate în cadrul operațiunilor de reținere și control ar putea servi ca probe la dosar, precum și ar preveni eventuale fraude sau incidente de integritate.

Directorul Serviciului Vamal le-a solicitat responsabililor din cadrul Departamentului antifraudă și conformare accelerarea elaborării noului concept de activitate a acestora, care să fie derivat din cele mai bune practici aplicate la nivel internațional în acest domeniu. Prin urmare, șeful Vămii a indicat ca la elaborarea și dezvoltarea noului concept să fie cooptați și experți din organizațiile internaționale de profil.

„Chiar dacă cifrele denotă o eficientizare de apreciat în exercițiul pe care îl desfășurați, totuși, mai avem rezerve. Mediile infracționale sunt în permanentă căutare a modalităților de fraudare, prin urmare, sarcina noastră nu trebuie să fie doar combaterea, ci și prevenția. Va trebui să ne dezvoltăm capacitățile analitice astfel încât să acționăm proactiv și să le putem anticipa fiecare pas”, a precizat Vitalie Vrabie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile