Logo Realitatea.md

Ședință de judecată în dosarul Băsescu vs. Dodon: Avocatul fostului președinte român a adus în instanță mai multe probe (VIDEO)

30 Iunie 2017, 13:08 // Actualitate

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, l-a lipsit pe fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, de cetățenia moldovenească pentru a-l împiedica să se implice în politicul din țara noastră. Avocatul fostului președinte român a adus în instanță mai multe probe, care ar demonstra motivul ascuns al deciziei șefului statului. De cealaltă parte, reprezentanții Președinției declară că argumentele apărării sunt nefondate, iar acțiunile lui Igor Dodon au fost legale. 

”În acele declarații, președintele recunoaște ca retragerea cetățeniei a fost pentru a bloca accesul reclamantului Traian Băsescu în viața politica a Republicii Moldova. Pârâtul spune în mod direct că datorită retragerii cetățeniei , nu a fost posibil ca reclamantul sa fie președinte de partid, ci doar președinte de onoare, subînțelegind Partidul Unității Naționale. De asemenea, au fost lansate niște aforisme, care de fapt sunt mai degrabă niște amenințări voalate la adresa judecătorilor cu ”Protiv loma, net prioma”, a declarat Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu.

La rândul său, consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi spune că declarațiile șefului statului, citate în instanță sunt scoase din context și că Traian Băsescu manipulează opinia publică. 

”Sunt niște declarații scoase din context care sunt interpretate în mod eronat da către partea reclamantă. Domnul președinte foarte cert si clar la acea conferință a spus că nu face careva influență asupra instanței de judecată și consideră ca judecătorii știu că urmează să respecte legea. Nu considerăm că aceste demersuri sunt argumentate, ceea ce ține de anexarea probei, instanța a primit proba, dar a spus că se va expune la momentul potrivit, adică la momentul cercetării probelor și ceea ce ține de sesizarea înaintată, instanța urmează să se expună la următoarea ședință. E și normal ca dumnealor își interpretează situația în favoarea sa și manipulează cu opinia publică”, a menționat avocatul Maxim Lebedinschi. 

În cadrul ședinței de judecată în dosarul Băsescu - Dodon, avocatul fostului președinte român a insistat pe transferarea cauzei la Curtea Supremă de Justiție, prezentând mai multe argumente în acest sens.

”A doua cerere este cea prin care am ridicat o excepție de neconstituționalitate în privința unei norme de abrogare prin care a fost exclus un articol din codul de procedura civilă. Dacă vă aduceți aminte, inițial am depus acțiunea la Curtea Supremă de Justiție. Din păcate, Curtea Supremă de Justiție a decis ca articolul cu care prevede competenta Curții Supreme de Justiție , a fost exclus din Codul de procedura civila. Nu avem încredere în dependența și imparțialitatea instanțelor de fond și de apel”, a spus avocatul Andrei Bivol.

”Nu consideram ca aceste demersuri sunt argumentate, ceea ce ține de anexarea probei, instanța a primit proba, dar a spus ca se va expune la momentul potrivit, adică la momentul cercetării probelor și ceea ce ține de sesizarea înaintată, instanța urmează să se expună la următoarea ședință”, a adăugat avocatul Maxim Lebedinschi.

Completul de judecată va începe examinarea în fond a dosarului la ședința următoare, după ce părțile implicate au prezentat toate probele și argumentele.

Amintim că fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova în data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Ulterior, pe 3 ianuarie, imediat după ce a ocupat oficial fotoliul de şef a statului, Igor Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească fostului lider de la București. Decretul a fost atacat în instanță de reprezentantul lui Traian Băsescu, prima ședință având loc pe 21 martie. 

Chiar dacă este într-un litigiu privind cetățenia, Traian Băsescu a devenit, săptămâna trecută, președinte de onoare al Partidului Unității Naționale, fondat de foștii liberali Anatol Șalaru și Ana Guțu. Acesta ar urma să ocupe fotoliul de lider al formațiunii în cazul în care justiția de la Chișinău îi va păstra cetățenia Republicii Moldova. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.7752%
USD USD 17.2272 0.1325%
RUB RUB 0.2448 0.9901%
RON RON 4.0205 0.9364%
UAH UAH 0.6337 -1.7062%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile