Logo Realitatea.md

Eduard Grama, despre agricultura anului 2020. Cât este de dificilă situația actuală și ce riscuri va genera

27 Iulie 2020, 17:56 // Economie

Problemele Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere sunt adesea neglijate, uitate sau lăsate fără soluții. Acestea au fost puse în discuții ani de zile de către producători, Executiv, Legislativ. Colegii din cadrul grupului de presă „Realitatea”, de la Bani.md, au discutat despre situația actuală cu Eduard Grama, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale” - una tânără ca și instituție, însă cu multă experiență, acumulată de fiecare dintre membrii ei și echipa din spate.

Bani.md: Vorbind despre situația actuală - ce previziuni sunt pentru roada de cereale din 2020? De ce a fost determinată?

Eduard Grama: Anul acesta a fost și este un an complicat: iarnă fără precipitații, după - o primăvara cu înghețuri, urmată de secetă. Asta a dus la dificultăți pentru producători agricoli și, evident, s-a reflectat și se va reflecta la rezultatul final al muncii lor pe perioada dată.

Dacă vorbim despre roada 2020 – la moment suntem în plină campanie de recoltare, avem date preventive care, evident, după calamitățile cu care ne-am confruntat în acest an, nu o putem compara cu cea din anul 2019. La general - cu anul 2019 nu se poate compara nici un an, deoarece a fost un an cu condiții ideale și favorabile și ne-a adus o recoltă record, ce se întâmpla rar în Republica Moldova.

Nu putem spune la sigur care va fi recolta totală pentru grâu în 2020, deoarece procesul este în toi, dar din analiză și informațiile care le primim în regim on-line de la membrii Asociației și de la producătorii agricoli din țară, media la hectar va fi de 2,3-2,5 tone ce ne asignară cel puțin dublu necesitățile de consum intern și securitatea alimentară. Într-adevăr, sunt zone în țară unde roada a fost slabă. Vorbim în special de raioanele de sud, dar avem și exemple frumoase cu rezultate foarte bune - de 5-6 tone la ha.

Dacă vorbim de porumb și floarea soarelui – după precipitațiile care au fost în luna mai și în ultimele săptămâni, recolta se arată promițătoare și credem că roadă din anul acesta va fi cu o scădere mică în comparație cu 2019.

Putem constată cu siguranța că nu există riscuri pentru securitate alimentară a țării și totodată le va permite membrilor Asociației și altor producători agricoli să-și desfășarea activitatea de export în regim normal și fără tergiversări din partea incitațiilor statului.

Bani.md: Cât de facilă este procedura de export a cerealelor în Republica Moldova?

Eduard Grama: Procedura de export este atât de facilă cât ne permit resursele proprii, poziționarea geografică și instituțiile statului. La general, în exportul de cereale cel mai mare rol îl are ANSA ca organ care verifică calitatea produselor pentru export și eliberează certificatele fitosanitare la export. Și aici producătorii agricoli își doresc o conlucrare și o deschidere din partea instituției date pentru a facilitata exportul, deoarece în domeniul dat contează foarte mult viteza de operare și cheltuielile care sunt. Așa cum Republica Moldova nu este un mare jucător pe piața Europeană și Mondială de cereale, noi depindem de prețurile care sunt stabilite de bursele internaționale și care sunt dictate de jucătorii mari că Franța, Germania, Rusia, Ucraina. Din păcate, în ultima perioada, noi ne ciocnim cu mai multe abordări greșite și tergiversări din partea instituție date, prin emiterea deferitor ordine și solicitări de deferire documente suplimentare, ce le mărește producătorilor agricoli semnificativ cheltuielile de perfectare a certificatelor fitosanitare și timpul de primire a acestora.

Pot să va dau un exemplu: în comparație cu anul 2019 – primirea certificatului fitosanitar la export, ca timp, a crescut de 2 ori – de la 2 zile la 4 zile. Costurile de perfectare au crescut de aproape de 3 ori, deoarece ANSA solicită la moment analize suplimentare, documente suplimentare, ce necesită cheltuieli de personal și de transport suplimentare pentru producătorii agricoli.

AEIPAC “AGROCERALE” a încercat și încearcă să ducă un dialog constructiv cu ANSA pentru rezolvarea problemelor date, dar la moment situația nu s-a schimbat semnificativ. Trebuie să luăm în considerare că volumele de export la moment sunt nesemnificative și ele cresc pe parcursul finalizării recoltării. Atunci când se vor începe exporturi masive, cheltuielile producătorilor agricoli vor crește semnificativ și luând în considerare și timpul de perfectare care a crescut dublu, vor fi probleme la realizarea contractelor. Automat se vor micșora și exporturile și plățile în buget.

O procedura sau un ordin negândit poate duce la probleme pe lanț majore și pierderi colosale pentru agenții economici și pentru stat.

Noi suntem o țară mică și cu un consum intern mic, noi producem mai mult decât consumăm și suntem o țară cu orientare spre export. În loc să facilităm exportatorii, toți exportatorii - nu numai de cereale și oleaginoase, care sunt plătitori te taxe și impozite mari și cu pondere semnificativă în bugetul de stat, în unele instituții de stat se merge pe principii și valori inventate.

Bani.md: Care sunt provocările pentru dezvoltarea sectorului cerealelor în Republica Moldova și care este capacitatea maximă a acestuia? 

Eduard Grama: Membrii asociației spun, și noi menținem acesta poziție, că ei nu sunt așa numiți traideri de cereale și oleaginoase - ei sunt producători agricoli cu investiții masive în multe ramuri ai agriculturii, care au că unul dintre genurile de activitate - exporturile de cereale și oleaginoase. Toți în lume tind spre produse cu valoare adăugată, totodată, pe lanțul valoric și statul trebuie să fie interesat că să micșoreze cota de export de materie primă și să crească produse cu valoare adăugată.

Membrii asociație tind spre aceste valori, motiv pentru care nu cred că trebuie să vorbim despre creșterea producerii cerealelor, trebuie să vorbim despre creșterea produselor cu valoare adăugata din cereale și oleaginoase, dar acestea necesită invesții enorme și dezvoltare treptată, unde statul ar putea veni cu cel puțin „facilitare”, dacă nu cu „ajutoare”. Sperăm că vom găsi susținere din partea instituțiilor statului că să putem activa în limitele legale, fără tergiversări și bariere.

Interviul integral poate fi citit pe acest link.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile