Logo Realitatea.md

Șefa Direcției Educație vine cu o replică la adresa acuzațiilor ministrului Maia Sandu

07 Mai 2015, 16:29 // Societate

Direcția generală educație, tineret și sport Chișinău vine cu o reacție după acuzațiile de ieri ale ministrului Educației, Maia Sandu, precum că desfășoară concursuri de angajare a directorilor instituțiilor de învățâmânt, înainte ca Regulamentul să fie publicat în Monitorul Oficial. 

Colaj: realitatea.md

Din 23 martie 2015, prin art. 153 Codul Educației, au fost eliberați și apoi numiți cu statut de interimar 149 de manageri școlari, iar până în prezent nu a fost publicat în Monitorul Oficial noul Regulament de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general.

În acest context, șefa Direcției Educație a municipiului Chișinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, susține că ”s-a creat o situație incertă în multe instituții de învățământ municipal, mai ales că urmează cea mai agitată perioadă – finele anului de studii, în preajma susținerii examenelor de absolvire, semnării actelor de finalizare a studiilor,  pregătirii școlilor pentru noul an de învățământ 2015-2016, educația a fost pusă într-o situație echivocă”.

După ce Maia Sandu a declarat că că scopul acestei ”mascarade” este obținerea unor avantaje de ordin electoral, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb neagă acest fapt, menționând că ”această decizie nu are un deziderat politic, ci este o acțiune menită să asigure desfășurarea eficientă a procesului educațional”.

Primăria municipiului Chișinău sistează procesul de desfășurare a concursului și așteaptă publicarea oficială a Regulamentului pentru a întreprinde acțiunile de rigoare.

Ieri, în cadrul unui briefing de presă, ministrul Educației, Maia Sandu, a acuzat Direcția Generală de învățământ Chișinău de abuzuri în serviciu în contextul alegerilor locale, după ce a depistat mai multe încălcări privind organizarea concursurilor de selectare a directorilor unor instituții de învățământ, în special implicarea actorilor poltici. Potrivit acesteia, unii reprezentanți ai administrației publice locale, dar și candidați la scrutinul electoral din iunie, și-au manifestat intenția de a organiza ilegal concursuri de angajare pentru directorii de instituții de învățământ pe care le au în coordonare

Și edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a venit cu replică, menționând că regulamentul elaborat de autoritățile centrale este unul absurd. Mai mult, primarul a amenințat Ministerul Educației că va contesta aprobarea acestui regulament în instanța de judecată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile