Logo Realitatea.md

Șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc comentează acțiunile oamenilor legii în timpul ultimelor proteste din Capitală

14 Septembrie 2018, 12:08 // Societate

Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că Poliția a fost ”extrem de corectă” cu protestatarii în cadrul ultimelor proteste care au avut loc în municipiul Chișinău. În opinia acestuia, oamenii legii i-au chemat pe organizatori și i-au preîntâmpinat despre responsabilitatea pe care o poartă, în același timp, oferindu-le ajutor și susținere pentru a preîntâmpina incidentele neplăcute. 

Foto: rferl.org

„Poliția întotdeauna a fost în serviciul cetățeanului. Dacă vorbim concret de proteste – și ultimele proteste, și altele, noi am fost foarte corecți, foarte, extrem de corecți cu protestatarii și cu organizatorii. Totdeauna am ieșit cu o zi înainte într-o conferință de presă unde am vorbit despre acțiunile noastre, întotdeauna am chemat organizatorii și i-am preîntâmpinat despre responsabilitatea pe care o poartă, în același timp, ne-am oferit să-i ajutăm, să gestionăm persoanele care aparent pot apărea violente. N-a fost niciun protest în ultima perioadă de timp când polițiștii noștri să nu împartă din apa lor pe care o au cu protestatarii atunci când erau temperaturi înalte afară”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Șeful adjunct al IGP a declarat că pentru a avea o mai bună comunicare dintre poliție și cetățeni a fost creat serviciul dedicat „Dialog”, care are scopul de a ”sparge acea distanță dintre poliție”.

”Am văzut că este nevoie de mai multă comunicare între oamenii care protestează și forțele de ordine și pentru a spori acea încredere, și pentru a sparge acea distanță dintre poliție, cordonul forțelor de ordine, care este gata să reacționeze, de altfel, când se încalcă ordinea publică sau legea și dintre protestatari, am făcut un serviciu dedicat, „Dialog”, oameni care nu sunt cu măști, nu sunt cu bastoane, cu nimic. Sunt îmbrăcați într-o veste specială pe care scrie „Dialog. Poliția”, care ori de câte ori orișice cetățean care participă la protest, fie că i s-au încălcat drepturile, fie că a observat un provocator în mulțime sau cum a fost la ultimul protest – s-a pierdut un copil de trei ani de zile –, polițiștii noștri s-au implicat, au ajutat acești oameni. Noi le cerem un lucru doar: Păstrați ordinea de drept, protestați pașnic! Poliția a ieșit nu numai o dată la proteste cu un placat pe care era scris: „Vă mulțumim că protestați pașnic”. Ce trebuie să mai facem?”, a menționat Cavcaliuc.

CITEȘTE ȘI:

(video) Scandal în centrul Capitalei. Protestatarii, evacuați forțat de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Polițiștii au format cordon de apărare

Explicațiile poliției, după incidentele de dimineață: Am somat protestatarii, având la bază o dispoziție a Primăriei Chișinău

(UPDATE) Unioniști au revenit în PMAN și protestează în continuare (VIDEO/FOTO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4404 -0.3802%
USD USD 17.5494 0.3029%
RUB RUB 0.2654 0.7211%
RON RON 4.1118 -0.4720%
UAH UAH 0.6979 0.6054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile