Logo Realitatea.md

Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

09 Decembrie 2019, 19:35 // Actualitate

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, sfidează sistemul și intră în coliziune directă cu noul procuror general, Alexandr Stoianoglo. Asta după ce ultimul l-a suspendat din funcție. Morari a contestat decizia în instanța de judecată, iar abordat de presă acesta a avut un limbaj batjocoritor în adresa lui Stoianoglo.

colaj: realitatea.md

Potrivit unui demers oficial în adresa lui Alexandr Stoianoglo, obținut de Ziarul de Gardă, Viorel Morari a a atacat în instanță atât decizia noului procuror general de a verifica activitatea Procuraturii Anticorupție, cât și delegarea sa într-o subdiviziune a Procuraturii Generale pe durata controlului.

Acțiunea în judecată a fost înregistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, Morari făcând trimitere la o prevedere a Codului Administrativ potrivit căreia „actele administrative individuale sunt executorii din momentul survenirii obligativității lor, cu excepția cazului când executarea lor este suspendată prin decizia autorității publice sau prin alt act judecătoresc de dispoziție”. „Dacă se depune o cerere de suspendare a executării actului administrativ individual, acesta poate fi executat doar după soluționarea cererii respective. În asemenea circumstanțe, solicit suspendarea actelor administrative contestate până la examinarea cererii de chemare în judecată”, se mai menționează în adresarea lui Morari către Stoianoglo.

Foto: zdg.md

Totodată, solicitat de ProTV, Viorel Morari a confirmat că a contestat în instanță suspendarea sa, vorbind într-o manieră batjocoritoare la adresa procurorului general Alexandr Stoianoglo.

„Este unul din cei mai cei mai, a trecut toate comisiile posibile, practic e ideal. Eu am contestat, consider ordinul ilegal, contravine prevederilor legii, în special a Codului Administrativ și a principiului din codul administrativ ce se referă la motivarea ordinului de delegare, a principiului proporționalițății, fiindcă scopul urmărit nu este proporțional deciziei adoptate. Acțiunea respectivă a superbului procuror general eu am prevăzut-o, adresându-mă către președintele Parlamentului să mărească numărul de procurori, fiindcă am spus că în 2013 am avut astfel de „pricoale”, scuzați de expresie”, a menționat șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție.

Amintim că procurorul general Alexandr Stoianoglo a dispus în dimineața zilei de azi efectuarea de către două grupuri de procurori special desemnați a unui control complex al activității Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Ulterior s-a aflat că șeful PA, Viorel Morari, și cel șeful interimar al PCCOCS, Dorin Compan, au fost suspendați din funcție, Morari fiind delegat la Procuratura Generală până la finalizarea controlului, iar Compan - la Procuratura Anticorupție, unde a activat până la numirea la PCCOCS.

Vedeți și:

(update) Activitatea PCCOCS și Procuraturii Anticorupție, în vizorul procurorului general. Viorel Morari, suspendat din funcție

Încă unul! După Viorel Morari, și șeful interimar al PCCOCS, Dorin Compan, suspendat din funcție

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6895 0.7239%
USD USD 16.6380 -0.1997%
RUB RUB 0.2277 0.7077%
RON RON 4.0732 0.7445%
UAH UAH 0.6012 0.2167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile