Logo Realitatea.md

Egali în „puterea de vot”?! Sajin, votată de 6 ori mai puțini alegători decât Sandu. Alaiba: Nu prea era cazul

22 Octombrie 2019, 12:50 // Stiri

Deși în Parlament voturile lor vor avea aceeași putere, parlamentarii care vor accede în Legislativ ca urmare a alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie, desfășurate în patru circumscripții electorale uninominale, au o susținere a alegătorilor mult mai mică față predecesorii lor. Aceste cifre variază de la câteva mii de voturi și până la câteva ori mai puțin. Un deputat în actualul Parlament, la fel ales pe o circumscripție uninominală, a încercat să explice fenomenul „absenteismului” la parlamentarele de duminica trecută.

Spre exemplu, în circumscripția nr.17, Nisporeni și unele localități din Strășeni a fost ales în funcția de deputat democratul Ghenadie Verdeș. Pentru acesta și-au dat voturile 13.401 alegători sau 49,84% din alegătorii care s-au prezentat la urne. La alegerile din 24 februarie 2019, în aceeași circumscripție a învins președintele de atunci al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc pentru care au votat 20.925 de alegători sau 72,36%. Diferența dintre susținerea oferită de cetățeni lui Plahotniuc față de cea oferită lui Verdeș este de 7.524 de voturi, în favoarea primului.

În cricumscripția nr.33, care cuprinde cinci suburbii ale municipiului Chișinău, învingător este candidatul Blocului electoral „ACUM” Vasile Năstase, pentru care au votat 10.825 alegători sau 43,68% din alegătorii prezenți la urne în ziua de duminică. Fratele acestuia, Andrei Năstase, a fost ales la alegerile din iarnă în aceeași circumscripție cu 14.016 voturi sau 46,32%. Diferența numerică dintre susținerea lui Andrei Năstase față de cea a lui Vasile Năstase este de 3.191 de voturi.

În circumscripția nr. 48, Slobozia, Tiraspol și Bender, deputat a fost ales socialistul Vitalii Evtodiev pentru care au votat, grație prezenței extrem de scăzute la urne în stânga Nistrului, doar 909 alegători ceea ce a însemnat însă 75,31% din voturi. La alegerile din 24 februarie curent, în aceeași circumscripție a câștigat candidatul independent Viorel Melnic, pentru care și-au dat votul 10.836 de alegători sau 62,74%. Diferența dintre susținerea celor doi deputați aleși în aceeași circumscripție uninominală este de 11,9 ori.

Nici în circumscripția electorală uninominală nr.50, la Vest de Republica Moldova, învingătoarea cursei electorale, candidata Blocului „ACUM”, Galina Sajin, nu are o susținere mai mare. Astfel, la alegerile din 20 octombrie, pentru aceasta au votat 6.808 alegători sau 70,30% din alegătorii care au votat în circumscripția dată. Predecesoarea acesteia în cicrumscripția 50, actualul premier Maia Sandu, a avut însă cel mai „puternic mandat” din Parlament, fiind votată de tocmai 40.446 de alegători sau 80,26% din cei care au votat în această circumscripție la alegerile din iarnă. Astfel, diferența dintre susținerea oferită Galinei Sajin față de predecesoarea acesteia este de 5,9 ori.

Deputatul Blocului „ACUM” Dumitru Alaiba a încercat azi, prin intermediul paginii sale de Facebook să dea o explicație absenteismului de la parlamentarele noi de duminică, față de alegerile din 24 februarie. Referindu-se în special la circumscripția 50, acesta a menționat că, deși „PD a muncit timp de trei ani să demobilizeze diaspora”, aceasta „continua să se organizeze împotriva propriului guvern”, fapt care a continuat până la plecarea PD în opoziție. Astfel, potrivit lui Alaiba, „tot ce trebuiau să facă PD pentru a înceta mobilizarea, era să plece de la guvernare”.

„Nu aş fi prea pesimist față de prezența la vot în circumscripția 50, chiar deloc. Este un efort să mergi poate sute de kilometri. Eşti gata să faci acest efort atunci când ştii că situația de acasă e între viață şi moarte, ceea ce nu prea era cazul.

Capacitatea imensă de mobilizare a diasporei a fost demonstrată nu o dată. În 2016, la turul 2 din prezidențiale, sunt convins, am stabilit un record mondial, când 9% din voturi au fost exprimate peste hotarele țării. Nu ştiu de un procentaj mai mare.

Această energie şi capacitate de mobilizare există, ea nu a dispărut nicăieri peste noapte. În momente cruciale ea va reveni fix imediat. Iar dacă reuşim performanța PD-ului să o întoarcem împotriva noastră, zilele ne sunt numărate”, a mai scris acesta pe rețeaua de socializare.

Adevărul este că în pofida exemplelor de mobilizare anterioară, însăși Alaiba a fost ales la alegerile din 24 februarie în circumscripția electorală 51, SUA și Canada, cu doar 1.697 voturi sau 54,06% dintre cei care s-au prezentat atunci la urne în circumscripția pe care a candidat.

Amintim că după venirea la putere, coaliția PSRM-ACUM a anulat sistemul electoral mixt, iar astfel următoarele alegegeri parlamentare ordinare vor avea loc în baza sistemului electoral proporțional. În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, conform unei decizii anterioare a Curții Constituționale, acestea ar trebui să aibă loc, la fel, în baza sistemului mixt.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile