Logo Realitatea.md

Ei sunt cei 54 de deputați care au ABSENTAT de la ședința de azi a Parlamentului. Cum le sunt justificate lipsele

04 Ianuarie 2016, 17:00 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Doar 47 de deputați au fost prezenți la ședința specială de astăzi a Parlamentului la care urma a fi supusă la vot componența nominală a Cabinetului de miniștri și Programul de guvernare al acestuia, tentativa fiind declarată eșuată din lipsă de cvorum. Cei 54 de deputați lipsă au fost de la toate fracțiunile parlamentare, în condițiile în care doar fracțiunile PSRM și PCRM au anunțat din timp că nu vor participa la ședință.

Fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a fost prezentă la ședința de astăzi aproape in corpore, cu excepţia lui Vlad Filat, care se află în arest preventiv. Vicepreședintele Democrat, Liliana Palihovici a declarat că deputații PLDM urmau să-și acorde votul pentru candidatura primului ministru și a Cabinetului propus de acesta. Referindu-se la lipsa celorlalți deputați din Parlament, Palihovici a spus: „Apreciem această acțiune ca o iresponsabilitate a deputaților. Lipsă de educație și cultură politică pentru cei care nu au venit la ședința Parlamentului”.

Din fracţiunea Partidului Liberal au lipsit trei deputaţi, și anume Alina Zotea, Iurie Dârda şi Artur Gutium. Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, aceștia ar fi lipsit motivat, dar votul lor nu era decisiv întrucât Biroul politic al formațiunii a decis astăzi să nu susțină candidatura lui Ion Sturza. „Dacă cele trei voturi ar fi fost decisive, ar fi fost prezenți. Dar în situația respectivă, noi putem să fim nu 13, dar și 20, oricum nu salva situația”, a mai spus liberalul.

De la fracţiunea Partidului Democrat au lipsit şase deputaţi. Aceștia sunt Valentina Buliga, Valentin Andronachi, Elena Bacalu, Constantin Botnari, Eugeniu Nichiforciuc şi Corneliu Padnevici. Președintele PD, Marian Lupu și-a justificat lipsa colegilor prin faptul că aceștia au avut probleme familiale, de ordin privat. Cu toate acestea, Partidul Democrat a fost în componența sa de 3/4. „Da, au fost absenți. S-au cerut câțiva din colegii mei. De fapt, s-au cerut mai mulți. Eu le-am permis în această perioadă de sărbători să se ocupe de anumite probleme familiale doar acei colegi care într-adevăr am condiserat că aceste subiecte sunt importante”, a spus Lupu, menționând totodată că un coleg din fracțiunea PD „a venit în cârje, în pofida faptului că a suferit un accident la antrenament”.

De la şedinţă a lipsit in corpore fracţiunea Partidului Socialiştilor, formată din 24 de deputaţi, care au anunțat încă săptămâna trecută că nu vor participa la ședință, reiterând opțiunea lor pentru alegeri anticipate. La fel, nu au participat la ședință nici cei șapte deputați ai fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova care și-au făcut publică decizia astăzi, cu câteva ore înainte de ședință.

Totodată, de la ședință au lipsit și cei 14 deputați care au părăsit fracţiunea PCRM, creând împreună cu PD, Platforma Social-Democrată „pentru Moldova”. Deși au contestat la Curtea Constituțională însăși desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, aceștia nu au anunțat în prealabil că vor fi lipsă de la ședința Parlamentului. Unul din cei 14, deputatul Artur Reșetnicov, a scris pe rețeaua de socializare Facebook, că prin neprezentarea la învestirea lui Sturza a acordat un vot împotrivă. „Am vrut să facă dus-întors, să pupe lacătul Parlamentului. Este dreptul nostru de a vota împotrivă prin neprezența la ședință”, a scris deputatul.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile