Logo Realitatea.md

Ei sunt cei trei adjuncți ai procurorului general Alexandr Stoianoglo

06 Decembrie 2019, 11:24 // Actualitate

Iurie Perevoznic, Ruslan Popov și Mircea Roșior au fost numiți în funcția de adjuncți ai procurorului general Alexandr Stoianoglo la propunerea acestuia. Consiliul Superior al Procurorilor și-a dat acceptul scris pentru numirea celor trei, normă prevăzută de lege. 

Foto: procuror.magistrat.md

Ruslan Popov este în organele Procuraturii din anul 1997 și până în prezent. Anterior acesta a activat în calitate de anchetator la procuratura r-lui Leova, ajutor al procurorului sectorului Buiucani. mun.Chişinău, adjunct al procurorului sectorului Buiucani, mun.Chişinău, şef al secţiei nr.l din cadrul Direcţiei control al urmăririi penale a Procuraturii Generale, şef al Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul Procuraturii Generale, procuror-şef interimar al Procuraturii anticorupţie, şef al Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul Procuraturii Generale, adjunct al procurorului-şef al mun.Chişinău, şef al oficiului Ciocana și procuror-şef al Secţiei analiză criminologică, avizare şi propuneri de legiferare din cadrul Direcţiei politici, reforme şi protecţia intereselor societăţii a Procuraturii Generale.

Este formator la Institutul Naţional al Justiţiei începând cu anul 2007, lector la Universitatea de Studii Europene din Moldova, disciplinile - drept penal şi drept procesual penal, partea specială (2011-2017), membru al Consiliului Superior al Procurorilor (2013-2107) și membru al Consiliului Institutului National al Justiţiei (din 2018).

Este doctor în drept.

„Sunt onorat de această propunere. Consider că mesajul adus de procurorul general este un mesaj de substanță. Eu ar urma să acopăr segmentul urmărirrii penale, care este unul destul de dificil. În activitatea mea, voi depune toată diligența ca să fie excluse dublele standarde și abordările selective, pentru că legea trebuie aplicată egal față de toți. Împreună cu colegii cred că o să facem față”, a menționat Ruslan Popov în cadrul ședinței CSP, precizând că o preocupare aparte în activitatea sa va fi de a exclude din practiva procurorilor „activități străine urmăririi penale, justiției în general” cum ar fi „intercetpările telefonice, pecheziții etc.” ca acestea „să nu fie utilizate pentru reglări de conturi”.

Foto: procuror.magistrat.md

Mircea Roșioru este în funcția de procuror general adjunct din anul 2017, acum fiind reconfirmat în această funcție. Acesta este în sistemul Procuraturii din anul 2001, activând în cadrul Procuraturii Județului Lăpușna și Procuratura Generală.

Prin Ordinul procurorului general al Republicii Moldova din 27 septembrie 2010 a fost numit în funcția de procuror, șef al Direcției Judiciare în cadrul Procuraturii Generale. În august 2016, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat în calitate de reprezentant al CSP în componenţa Consiliului de Integritate pentru un mandat de 5 ani. Tot în august 2016, Mircea Roșioru a fost numit în funcția de procuror, șef-interimar al Direcției Judiciare în cadrul PG, iar în martie 2017, tot prin ordinul procurorului general, în funcția de adjunct al Procurorului General.

Deține titlul de magistru de drept și activează în calitate de formator în cadrul Institului Național de Justiție.

„Sunt aici pentru că am audiat interviurile candidaților la funcția de procuror general, iar multe dintre ideile expuse de domnul Stoianoglo sunt împărtășite de mine. În particular, îmi propun ca în continuare, împreună cu procurorii, să contribuim la descărcarea instanțelor de judecată de dosarele care se prăfuesc, în special în acele domenii care astăzi sunt în vizor, corupția și crima organizată”, a menționat Mircea Roșioru în fața CSP, precizânt că este gata să împărtășească cu colegii săi tot ceea ce a acumulat până în prezent.

Foto: procuratura.md

Iurie Perevoznic are o activitate de 18 ani în funcția de procuror și alte activități desfășurate în domeniul Justiției. Actualmente vine din afara sistemului procuraturii, deși anterior a activtat în funcții precum ajutor superior al procurorului, Procuratura sectorului Râșcani, mun. Chişinău (1993-2000), şef-adjunct de secţie, Procuratura Generală a Republicii Moldova (2000-2003), procuror, şef-adjunct al secţiei investigaţii financiar-economice şi protecţia drepturilor omului Procuratura Generală, precum și procuror, şef-interimar al secţiei minori şi drepturile omului din cadrul Procuraturii Generale. A activat și în calitate de avocat parlamentar pentru drepturile omului (2003-2008).

„Am acceptat să fiu parte a echipei și împărtășesc conceptul de management prezentat de procurorul general, iar obiectivele care se găsesc acolo vor fi un punct de reper pentru activitatea mea. Nu o să vin acum cu un plan concret de acțiuni, dar aș vrea să încep cu ceea ca să vedem unde ne aflăm în prezent și direcția spre care mergem”, a menționat Iurie Perevoznic, precizând că vrea să activeze într-o „Procuratură liberă”.

Conform legii, adjuncții procurorului general sunt numiți fără concurs, prin ordinul acestuia și acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile