Logo Realitatea.md

Elevii vor avea acces la studii în limba română în regiunea transnistreană și asta după aproape 15 ani!

25 Noiembrie 2017, 15:27 // Societate

Au trecut aproape 15 ani și abia astăzi, 25 noiembrie, activitatea școlilor moldovenești din regiunea transnistreană cu predare în grafia latină urmează să revină la normal. Totul după ce a fost semnat un protocol în acest sens la Tighina dintre Chișinău și Tiraspol.

Foto simbol: ltdorotcaia.net

„Am discutat toate aspectele ce țin de buna funcționare a acestor școli: extinderea perioadei de contract, de reducerea prețurilor de chirie, asigurarea accesului liber al profesorilor, părinților și al copiilor. Am vorbit, inclusiv, despre aspectele ce țin de îmbunătățirea infrastructurii acestor școli. Sperăm că această decizie să contribuie la un proces de învățământ de calitate și de durată”, a declarat reprezentantul politic al Chişinăului, Gheorghe Bălan, de la Tighina.

Totodată, acesta a precizat că chiria școlilor va fi una simbolică, prețul va fi redus la minim, suma exactă urmând să fie stabilită în timpul apropiat. De altfel, și diplomele de studii superioare eliberate în stânga Nistrului vor fi apostilate și recunoscute pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că, anterior, opt școli cu predare în limba română activau în regiunea transnistreană, însă pe parcursul a mai multor ani acestea au fost persecutate. Ultima dată, la mijlocul lunii octombrie 2017, elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu reprezentanții Asociației Promo-LEX, au organizat o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Manifestanții au cerut asigurarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, dar și executarea hotărârii Curții Europene pentru Drepturile Omului, pronunțată acum cinci ani, prin care Rusia a fost recunoscută responsabilă de violarea dreptului la educație în cazul a 170 de reclamanți.

Chișinăul și Tiraspolul, la o masă după mulți ani. Au semnat un șir de documente, fiind vizate ambele maluri ale Nistrului

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile