Logo Realitatea.md

Elicopterele militare ruseşti au aterizat la fosta bază americană Tabqa din Siria

22 Octombrie 2019, 12:00 // În lume

Elicopterele militare ruseşti din cadrul Forţelor Spaţiale Ruse au aterizat pe aerodromul din Tabqa, din provincia Raqqa, din Siria, unde era amplasată o bază militară americană, care a fost abandonată de forţele americane.

Potrivit unor surse militare siriene, teroriştii au distrus pista de aterizate din aeroport, iar militarii americani nu au reconstruit-o. În momentul de faţă au loc lucrări de debarasare a dărâmăturilor şi a tehnicii distruse.

Poliţia militară rusă a efectuat primele misiuni de patrulare în oraşul Manbij, din Siria, a declarat ofiţerul rus de poliţie Safar Safarov. Potrivit afirmaţiilor sale, în cursul săptămânii trecute, militarii ruşi nu puteau efectua aceste misiuni de patrulare în acest oraş, cu drapelul rusesc arborat, pentru că îi împiedicau s-o facă militarii americani.

„Militarii americani de la bazele militare amplasate în regiune ne împiedicau mereu, ne blocau accesul în mod frecvent, din cauza unei percepţii greşite a zonelor de influenţă şi de responsabilitate. În cursul săptămânii trecute, de trei ori am fost blocaţi în drumul nostru, atunci i-am blocat şi noi", a menţionat ofiţerul rus. Prima misiune de patrulare a poliţiei ruse în oraşul Manbij a durat peste trei ore.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata siriană a preluat controlul total asupra oraşului sirian Manbij şi asupra localităţilor învecinate, pentru prima dată din 2012 şi până în prezent. Ministerul rus mai anunţă că poliţia militară rusă patrulează în regiune pentru a împiedica o confruntare armată între forţele siriene şi turce.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, militarii americani, care erau dislocaţi în Siria, s-au retras către frontiera dintre Siria şi Irak. De asemenea, ministerul a publicat pe site-ul instituţiei o hartă cu redistribuirea forţelor armate în nordul Siriei, unde forţele armate turce au ajuns foarte aproape de poziţiile forţelor guvernamentale siriene.

Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au preluat controlul asupra întregului oraş sirian Manbij şi împrejurimilor acestuia, în cadrul unei desfăşurări menite să contracareze ofensiva turcă, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Amintim că Manbij este un important oraș din nord-estul provinciei Alep, situat în nordul Siriei, la circa 30 kilometri spre vest de fluviul Eufrat. Conform recensământului din 2004 al Biroului Central de Statistică din Siria, Manbij avea o populație de aproximativ 100.000 de locuitori. Pănă săptămăna trecută, misiunile de patrulare în oraşul Manbij erau efectuate de forţele americane, oraşul fiind controlat de forţele kurde.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4776 -0.4009%
USD USD 17.2651 -0.2865%
RUB RUB 0.2426 0.7475%
RON RON 4.0238 -0.4724%
UAH UAH 0.6398 -0.0469%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile