Logo Realitatea.md

Emilia Pirojoc și IT-ul: Mereu apare ceva ce nu știi. Necesitatea de a se autodezvolta o face să se simtă bine în domeniu

04 August 2020, 14:37 // Tech
  • Domeniul tehnologiilor informaționale obține întâietate în rândul celor mai solicitate profesii de pe piață. Dorința de a fi independenți și independente financiar și de a obține o remunerare pe măsură, posibilitatea de a munci în companii internaționale, cu standarde de lucru înalte și echipe formate din diferite naționalități, sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai mulți entuziaști și entuziaste aleg să-și facă studiile în IT și să urmeze o carieră în această industrie. 
  • În pofida stereotipurilor formate, IT nu este o profesie  pentru bărbați, datele statistice arată că, în ultimii ani, numărul femeilor care aleg să muncească în același ritm cu bărbații și pun umărul la identificarea soluțiilor digitale în diferite sfere de activitate este în continuă creștere.

Emilia Pirojoc are 23 de ani și de aproape doi ani muncește în calitate de Ingineră pentru Asigurarea Calității într-o companie internațională. Până atunci a activat în domeniul managementului calității, iar IT-ul era o sferă absolut neexplorată. Prima conexiune cu tehnologiile informaționale s-a produs atunci când a aplicat la  bursa pentru a studia Java în cadrul programului Tekwill.

„În liceu am învățat puțin limbajul de programare. Atunci credeam că este un domeniu îndepărtat pentru mine, credeam că mai apropiate îmi erau științele umanistice. Cu toate acestea, am studiat Telecomunicații la Colegiul Tehnologic. Au urmat ani de muncă în alt domeniu, până când, întâmplător, am decis să aplic pentru bursa în IT, anunțaăt de Tekwill.”

În cadrul bursei, Emilia a studiat programul Java Fundamentals, care i-a permis să acumuleze cunoștințe privind conceptele fundamentale de programare și să deprindă practicile curente utilizate în industria IT.

„La cursuri am învățat de la zero despre limbajul de programare. Eram începătoare, nu cunoșteam absolut nimic, niciun termen. Am avut niște traineri pe măsură care mi-au inspirat dragostea pentru IT. La început, cursurile mi-au părut suficient de complicate, pentru că trebuia să exersăm mult, să punem în practică și eu nu reușeam. Cu multă răbdare, am ajuns să înțeleg și să pun în aplicare tot ce am învățat.”

După ce a finalizat cursurile, Emilia a aplicat pentru o perioadă de stagiere, într-o companie IT internațională. Atunci a putut pune în practică toate cunoștințele teoretice acumulate  la cursuri. Tot atunci a înțeles de ce a trebuit să studieze unele lucruri care, la faza teoretică, îi păreau inutile. Tânăra povestește că primul job a fost cel mai complicat, pentru că nu avea experiență. A fost, însă, susținută de către colegi și a reușit să depășească cu succes perioada de acomodare.

„La locul de muncă am avut parte de o echipă bună, care m-a susținut și continuă să o facă. Nu m-am confruntat cu stereotipul conform căruia IT-ul nu este un domeniu pentru femei, în schimb în familie, la început, a fost cam complicat. Apropiații mei considerau că acest domeniu li se atribuie bărbaților și că ar fi bine să găsesc altă sferă de activitate. Totul până când am început să muncesc, să fiu apreciată și să obțin succes în ceea ce fac.”

  • Datorită IT-ului, a reușit să se autodescopere și să se dezvolte ...

Emilia spune că a ales o carieră în IT datorită faptului că este un domeniu care îi oferă posibilitatea să se dezvolte personal și profesional. Asta pentru că timp de doi ani de când activează, a reușit să parcurgă etape și transformări incredibile, despre care nu ar fi crezut niciodată. A început să vadă lucrurile altfel, să aprecieze, să comunice, să obțină schimb de experiență cu specialiști din alte țări, să participe la forumuri, evenimente tematice și să producă soluții inteligente pentru societate.

„Trebuie să recunosc, în IT permanent o să apară ceva ce nu ai știut și despre care trebuie să te documentezi. Dar anume această autodezvoltare mă face să mă simt bine, să vreau să evoluez, să descopăr și să progresez. Datorită IT-ului am înțeles că sunt interesată de lucruri pe care anterior nici nu le observam. Am început să particip la evenimente care îmi fac plăcere și care mă motivează în fiecare zi.”

Cu stereotipul care presupune că IT-ul este un domeniu preponderent pentru bărbați continuă să se ciocnească și alte femei. Emilia spune că în practică, însă, la locurile de muncă, femeile și bărbații sunt apreciați la fel, în funcție de calitățile și capacitățile profesionale de care dispun.

„Fetele și femeile trebuie neapărat să încerce să facă ceva nou, să se autodepășească, pentru că în momentul în care nu te simți bine la locul de muncă și nu ai nicio dorință să progresezi și să continui să activezi în domeniul respectiv, trebuie să te reorientezi, să încerci și altceva. Bursele de la Tekwill sunt o șansă reală pentru femei și fete să pornească spre calea IT-ului.”

Tânăra este convinsă că orice femeie care își dorește o carieră în tehnologiile informaționale, poate obține succes.

În iunie 2018, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu sprijinul financiar al Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” au lansat un program amplu de abilitare a femeilor și fetelor în domeniul IT. În primul an al proiectului, 50 de fete și femei din Republica Moldova au beneficiat de burse pentru studierea Java Fundamentals, SQL Fundamentals sau Cisco, după care au avut posibilitatea să obțină certificarea internațională. Cursurile au fost furnizate în bază programelor educaționale ale liderilor mondiali Oracle și Cisco, iar instruirile au cuprins tehnologii de ultimă oră, metode inovative de învățare și tehnici cu impact demonstrat în dezvoltarea abilităților și competențelor solicitate de industria IT. 
Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” este implementat în parteneriat cu Proiectul „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC” și finanțat din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și ale Suediei.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile