Logo Realitatea.md

Emisiunea pentru care a fost dat afară de la Pervîi Kanal. Cum va rămâne Dorenko în istoria jurnalisticii (VIDEO)

10 Mai 2019, 08:57 // Life

Cariera sa era una promițătoare la postul de televiziune federal, până în momentul în care a avut curajul să critice conducerea țării, se are în vedere pe Vladimir Putin care de abia venise la putere.

Este vorba despre Serghei Dorenko. Jurnalistul a fost dat afară de la Pervîi Kanal, pe atunci ORT, după ce a abordat un subiect despre moartea submarinului rus „Kursk” care și acum este unul controversat.

Emisiunea are aproape o oră și este în limba rusă. Realitatea.md va descrie mai jos câteva detalii despre acest subiect pe scurt, ediția originală însă poate fi vizionată integral mai jos.

Submarinul „Kursk” a fost lansat în apă de ruși în 1994 - este anul în care abia venise Vladimir Putin - probabil unul dintre cei mai temuți lideri politici în prezent. Submarinul era cel mai mare de până atunci și trebuia să devină una dintre cele mai performante „arme nucleare” al marinei Federației Ruse, doar că după circa 6 ani s-a scufundat tragic la fundul mării.

În fapt, tragedia a avut loc pe data de 12 august 2000, atunci când s-a anunțat primul exercițiu naval major pe care-l desfășurau în Marea Barents. A avut loc o explozie, urmată de încă una la scurt timp. Marina rusă nici nu a realizat că este ceva în neregulă, nu s-a mobilizat și submarinul s-a scufundat.

Operațiunile de căutare au început abia peste câteva ore. Nava a fost identificată în mare abia peste 15 ore. Cel puțin aceasta a fost anunțat oficial, însă se vehiculează că de fapt a trecut mai mult timp ca responsabilii să-și dea seama că ceva s-a întâmplat.

Se mai vehiculează că operațiunile de căutare nu au fost inițiate nici atunci când s-a dat alarma, pentru că s-a spus că deja că nu mai are sens. În submarin, erau 118 membri, dintre care s-a aflat ulterior că 23 de membri ai echipajului au supraviețuit totuși după cele două explozii. Ar exista o scrisoare care a fost semnată de ofițerul Dmitri Kolesnikov adresată către familia sa.

Toți acești oameni pur și simplu s-au sufocat. Între timp, Vladimir Putin venise abia de patru luni la putere și după ce a câștigat mandatul de lider al Kremlinului a plecat în vacanță la Marea Neagră. El a fost anunțat despre această tragedie, dar nu s-a întors acasă decât abia peste o săptămână.

Mai târziu, a recunoscut pentru presă că a greșit. Cert este faptul că a încercat să ascundă din răsputeri orice informație oficială despre această tragedie. Nici până acum nu se cunoaște exact cum a avut loc totul.

Versiunea oficială a rușilor este că i-ar fi atacat americanii. Americanii neagă. Această versiunea însă ar fi fost susținută parțial și de francezi.

Anume Serghei Dorenko a fost printre puținii care au abordat acest subiect la televizor. A cerut reacții însăși de la liderul Kremlinului, doar că a fost dat afară imediat după emisiune.

Amintim că jurnalistul a murit ieri. Medicii spun că i s-ar fi oprit inima, în timp ce conducea motocicleta pe o autostradă de la Moscova. Decesul a fost natural.

Momentul în care jurnalistul rus Dorenko a căzut de pe motocicletă: I s-a oprit inima! (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.4897%
USD USD 17.4143 -0.2926%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.4864%
UAH UAH 0.7026 -0.1137%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile