Logo Realitatea.md

ENEMO: Cadrul juridic existent are temei juridic suficient pentru desfășurarea unor alegeri democratice, dar reglementează vag procedurile (VIDEO)

15 Noiembrie 2016, 12:23 // Politica

Ziua alegerilor a fost, în general, bine organizată și desfășurată într-o manieră ordonată, urmând procedurile de bază. Cu toate acestea, în unele secții de votare, birourile electorale ale secției de votare au rămas fără bultine de vot, așa cum participarea alegătorilor a depășit numărul de buletine de vot disponibile. Datorită acestui fapt a existat un număr de alegători care nu au putut exercita dreptul la vot. La această concluzie a ajuns Misiunea ENEMO de monitorizare a alegerilor, care a prezentat constatările și concluziile preliminare pentru turul doi de scrutin.

ENEMO a atras atenția asupra faptului că „cadrul juridic existent are temei juridic suficient pentru desfășurarea unor alegeri democratice”. Cu toate acestea, prevederile Codului Electoral reglementează vag procedurile aplicabile pentru a doua rundă electorală. Astfel, se lasă nesoluționate importante aspecte, iar alte aspecte lasă posibilitatea unor interpretări subiective și neconcordanțe în aplicarea Legislației.

Misiunea a mai observat unele neajunsuri în procesul de soluționare a litigiilor electorale în cadrul CEC, cât și în cadrul altor organe competente în identificarea, investigarea și urmărirea cazurilor de încălcări și infracțiuni legate de alegeri, dar și „partizanatul puternic în mass-media și reflectarea părtinitoare a campaniei electorale” care „a continuat între cele două tururi de scrutin electoral”.

„Comisia Electorală Centrală a mărit numărul buletinelor de vot distribuite pentru a doua rundă de alegeri. Totuși, din cauza numărului mare de alegători mobilizați în străinătate, unele dintre secțiile de votare s-au confruntat cu o lipsă de buletine de vot”, a conchis ENEMO.

Nu în ultimul rând, cazuri de încălcări grave ale drepturilor fundamentale – încălcarea secretului de vot, intimidare, încălcare a demnității și a valorilor inerente persoanei umane, care au împiedicat exercitarea deplină și efectivă a dreptului de vot, s-au observat în secțiile de votare amenajate în cadrul spitalelor de psihiatrie și în penitenciare.

Misiunea de monitorizare a alegerilor ENEMO a avut patru echipe de observatori pe termen scurt care au fost mobilizați și au urmărit deschiderea, votarea, închiderea, numărarea și totalizarea rezultatelor obținute în 56 birouri electorale a secțiilor de votare, precum și activitatea a trei consilii electorale de circumscripție. Totodată, cinci observatori au monitorizat ziua alegerilor – șapte secții de votare care au fost constituite pentru a permite votarea cetățenilor moldoveni aflați în străinătate. De asemenea, în timpul zilei alegerilor, observatorii ENEMO au monitorizat și activitatea Comisiei Electorale Centrale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile