Logo Realitatea.md

Epopeea „venirii procurorului general în Parlament”! Cine a lansat minciuna, de ce socialiștii au crezut-o și ce spune, de fapt, Procuratura Generală

02 Iulie 2020, 13:10 // Politica

Declarații controversate privind intenția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a veni azi în Parlament pentru a solicita ridicarea imunității în Parlament. Astfel, în timp ce vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea a acuzat, la modul cel mai serios deputații blocului ACUM că au făcut „un o mare favoare lui Candu”, pentru că „astăzi trebuia să vină procurorul general”, iar președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu a dat asigurări că, în cazul venirii lui Alexandr Stoianoglo în Parlament, cei de la PAS vor fi prezenți pentru că au multe întrebări la acestea, cel care a lansat zvonul venirii lui Stoianoglo în legislativ, consilierul informal al președintelui Igor Dodon Ernest Vardanean, a scris o nouă postare potrivit căreia totul ar fi fost un joc și nu era nici în plan ca șeful PG să vină azi în Parlament.

În toată această învălmășeală de declarații, Procuratura Generală a lansat un comunicat oficial potrivit căruia „are propria agendă de activitate, pe care nu și-o ajustează în funcție de calendarele politice și se detașează de orice încercare de a atrage instituția în confruntări și dispute de natură politică”.

Acuzațiile PSRM: „Ați făcut o mare favoare lui Candu”

„Înțelegem foarte bine emoții la unii colegi care știind că astăzi, cel mai probabil, trebuie să vină procurorul general și cineva nu vrea să asigure cvorum. În acest sens, fac apel către fracțiunea PAS să nu participați în aceste jocuri. Să nu faceți jocul oamenilor care folosesc ultima posibilitate de a destabiliza situația”, a declarat în debutul ședinței de azi a Parlamentului, care așa și nu a mai avut loc în lipsă de cvorum, vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea.

Puțin mai târziu, Batrîncea și-a reiterat ideea, menționând că „cei din Blocul ACUM [trebuie] să înțeleagă că astăzi trebuia să vină procurorul general. Ați făcut o mare favoare lui Candu. Decizia vă aparține, dar toți oamenii care ne urmăresc să știe că cei din ACUM au blocat vizita procurorului general în Parlament și toate declarațiile Dvs. sunt lovite de nulitate, în condițiile în care faceți jocul oligarhilor”, a mai acuzat Batrîncea.

Reacția PAS: „Lasă-l să vină, să spună ce are de spus”

La rândul său, deși fracțiunea PAS, de rând cu alte entități parlamentare, a decis să nu participe la ședința de azi a Parlamentului pentru a nu permite Guvernului să declanșeze procedura de angajare a răspunderii în fața Parlamentului, președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a venit și el, pentru scurt timp în sala de ședințe plenare. În context, referindu-se la „venirea lui Stoianoglo” în Parlament, acesta a menționat că are impresia că „Stoianoglo nu știe unde-i Parlamentul”. Declar oficial, dacă el vine azi, închideți partea asta rușinoasă, domnul Chicu, dacă el este aici, să se ducă la Guvern, după care noi revenim și facem ședința conform agendei noi. Inclusiv, lasă-l să vină și el (n.r. Alexandr Stoianoglo), să spună ce are de spus că tare ne e dor la toți de dânsul.

Eu am impresia că el e deconectat totalmente de la țara asta. Ies hoții din pușcărie, sunt achitați băieți care omoară în bătăi cetățeni, și el nu vede nimic. Umblă băieții și cumpără deputații cu culioace (n.r. sacoșe) în toată țara, ei dorm. Toți generalii ăștia care i-a făcut Dodon în ultima vreme, cu ce se ocupă ei?! Noi să ne apucăm de investigat? Noi să ne apucăm să-i căutăm? Astea-s instituții nefuncționale și dacă Stoianoglo vine, eu vă garantez, colegii noștri o să vină aici, să-l asculte și să spună ce are de gând să facă. Că are tare mulți clienți de vizitat în țara asta.

Așa că, lăsați populismul, închideți această ședință, ne convocăm în Biroul Permanent, decidem peste jumătate de oră să facem o altă ședință și am venit la treabă. Și Stoianoglo, dacă mă aude, în prezența la toți, ai curaj, domnule procuror general și vino încoace, l-a îndemnat Igor Grosu.

De unde cresc picioarele

Este de menționat că Procuratura Generală nu a făcut vreun anunț oficial privind intenția procurorului general Alexandr Stoianoglo ar intenționa să vină azi în Parlament. Mai ales, în contextul în care, acum câteva zile, vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari a solicitat acest lucru, iar Prorcuratura Generală a informat prin intermediul unui comunicat că „Parlamentul nu controlează activitatea procesuală a Procuraturii, iar solicitarea deputatului de audiere a Procurorului General pe anumite dosare în Parlament iese din limitele legalului și poate fi apreciată ca amestec al puterii legislative în activitatea autorității judiciare”.

Totuși, în contextul în care în dimineața zilei, în spațiul public a apărut informația precum că Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au descins la fostul sediu al PDM din strada Armenească din Capitală, informație confirmată oficial de purtătorul de cuvânt al PCCOCS, iar în același anunț se menționa că procurorul general, Alexandru Stoianoglo, ar putea să vină azi și la Parlament, minciuna a prins picioare. 

Șah și mat-ul consilerului informal al președintelui Dodon: „Ha-ha, băieți, aceasta nici măcar nu era în plan”

Totuși, după schimbul de replici și acuzații din Parlament, cel care a lansat zvonul privind venirea lui Stoianoglo în Parlament, consilierul informal al președintelui Igor Dodon Ernest Vardanean, a recunoscut într-o altă postare pe contul său de Telegram că totul a fost o minciună și s-ar fi făcut pentru a prinde în cârlig deputații PAS.

„Nu au trecut nici 24 de ore după declarația „revoluționară” a Maiei Sandu precum că fracțiunea sa este gata să voteze pentru ridicarea imunității deputaților implicați în acte de corupție, cum, această fracțiune, prin acțiunile sale, a infirmat total declarațiile liderului său.

Mă refer la momeala aruncată de noi precum că în Parlament ar fi trebuit să vină procurorul general Alexadr Stoianoglo. Ha-ha, băieți, aceasta nici măcar nu era în plan, a scris consilierul informal al președintelui Igor Dodon.

Cu toate acestea, potrivit lui Vardanean, „rezultatul a depășit așteptările”. „Cum s-a „aflat” despre venirea procurorului general, chipurile, cu scopul ridicării imunității deputaților, cei de dreapta „și-au dat arama pe față” imediat, arătându-și încă odată duplicitatea. Șah și mat”, a conchis acesta în spiritul șefului său șahist.

Minciuna are picioare scurte: „Procuratura nu necesită intermediari politici”

La scurt timp, Procuratura Generală a infirmat „perpetuarea în spațiul informațional a unor insinuări și speculații cu privire la venirea Procurorului General în Parlamentul Republicii Moldova cu solicitarea de ridicare a imunității unor deputați”.

Procuratura are propria agendă de activitate, pe care nu și-o ajustează în funcție de calendarele politice și se detașează de orice încercare de a atrage instituția în confruntări și dispute de natură politică.

De asemenea, Procuratura reconfirmă că, nu necesită intermediari politici pentru a informa publicul despre acțiunile pe care le întreprinde sau urmează a le înfăptui. Instituția va informa de sine stătător societatea despre propria activitate și evoluțiile investigațiilor pe dosarele din gestiune.

Pe această cale ne exprimăm speranța că procurorii vor fi lăsați să se consacre, în continuare, efortului de a afla adevărul pe cauzele de rezonanță și importanță majoră, restanțe la care așteaptă răspuns nu doar cetățenii Republicii Moldova, dar și partenerii externi de dezvoltare.

Facem repetat, apel, către toți exponenții politici care, la nivel declarativ, vorbesc despre importanța asigurării independenței justiției, să renunțe la retorica prin care se încalcă brutal principiul independenței procesuale a Procuraturii și se discreditează activitatea organelor de drept, se arată în răspunsul Procuraturii Generale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile