Logo Realitatea.md

A demarat proiectul de reabilitare a Stației de Epurare din Chișinău! Valoarea contractului și compania care va realiza lucrările

30 Ianuarie 2018, 18:38 // Societate

Proiectul de reabilitare a Stației de epurare din Chișinău și construcția unei linii noi de tratare a nămolului a demarat astăzi. Compania care a fost selectată în urma licitație, Consortium PASSAVANT ENERGY & ENVIRONMENT GmbH & LUDWIG PFEIFFER Hoch – und Tiefbau GmbH & Co. KG,  se obligă să realizeze lucrările în decurs de 900 de zile. 

Foto: ACC

„Ca urmare a implementării acestui Proiect va fi soluţionată problema nămolului şi a mirosului urât de la Staţia de Epurare, iar apele uzate epurate deversate în emisar vor corespunde cerinţelor legislaţiei naţionale în vigoare, precum şi Directivei UE nr. 91/272/CEE din 21 mai 1991. Totodată, în rezultatul procesului de fermentare anaerobă a nămolului, va fi obţinut biogazul care va acoperi peste 50 % din consumul necesar de energie al Staţiei de Epurare. În același timp, datorită instalării centrifugelor pentru deshidratarea nămolului, volumul acestuia se va reduce cu 1/3”, a declarat Veronica Herța, directoarea Apă-Canal Chișinău. 

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova speră ca implementarea acestui proiect va îmbunătății condițiile ecologice din preajma râului Bâc și va reduce gradul de poluare a acestuia.

Valoarea contractului este de circa 24 de milioane de euro.

Amintim că, proiectul este implementat în cadrul Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chişinău, finanţat prin creditele acordate de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), precum şi prin grantul investiţional oferit de Uniunea Europeană prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (FIV), în valoare de 11 mln EUR. 

Staţia de Epurare a Apelor Uzate din Chişinău a fost pusă în funcţiune în anii ‘60. 

Vezi și:

Chișinău are rețele de apă, vechi de 100 de ani! Când vor fi înlocuite și când să ne așteptăm la modificări de tarif. Interviu cu Veronica Herța (VIDEO)

Conducerea Apă-Canal Chișinău a semnat un contract cu o companie franceză, care va reabilita 52 km de rețele de apeduct

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile