Logo Realitatea.md

Erdogan: „Forțele kurde au ucis 11 combatanți proturci, încălcând acordurile încheiate”

07 Noiembrie 2019, 15:46 // În lume

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat joi forţele kurde că au ucis 11 combatanţi sirieni susţinuţi de Ankara, încălcând acordurile de creare a unei „zone de securitate" în nord-estul Siriei, transmite AFP.

„În această dimineaţă, 11 membri ai Armatei Naţionale Siriene au căzut ca martiri", a declarat joi Erdogan, într-o conferinţă de presă, utilizând numele aliaţilor sirieni ai Ankarei care au participat la ofensiva turcă lansată luna trecută în Siria.

„Există chiar un număr mai mare de morţi într-o altă luptă. Teroriştii nu se opresc din a ataca Armata Naţională Siriană şi, bineînţeles, Armata Naţională Siriană ripostează. Când ei îi atacă pe militarii noştri sau Armata Naţională Siriană, ar trebui să rămânem tăcuţi? Noi trebuie să ripostăm şi să facem chiar mai mult decât atât", ", a afirmat preşedintele turc.

Erdogan nu a precizat unde au avut loc luptele, dar Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizaţie nonguvernamentală), a menţionat confruntări începând de miercuri seara în apropiere de Ain Issa, localitate situată la circa 30 de km de frontiera turcă, fără a furniza un bilanţ.

Turcia a lansat luna trecută o ofensivă în nord-estul Siriei contra miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră "teroristă", dar care este susţinută de Occident în lupta antijihadistă.

Această operaţiune militară a fost suspendată ca urmare a două acorduri convenite de Ankara cu Washington şi Moscova prin care se prevede retragerea YPG de pe majoritatea poziţiilor sale de pe o fâşie de 30 de km, în interiorul Siriei, de la graniţa cu Turcia.

Erdogan a deplâns joi din nou faptul că YPG nu s-a retras din toate zonele vizate. „Cei care ne-au făcut aceste promisiuni (...) nu le-au respectat încă", a spus el.

Preşedintele turc a mai indicat că va discuta despre Siria cu preşedintele american Donald Trump în cadrul unei vizite la Washington săptămâna viitoare şi va face de asemenea o trecere în revistă a situaţiei cu omologul său rus Vladimir Putin

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile