Logo Realitatea.md

Erdogan a dat explicații despre avionul „cadou”: Nu-mi aparține, este al statului

18 Septembrie 2018, 08:26 // În lume

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a confirmat luni că liderul Qatarului i-a făcut cadou un avion de lux, al cărui preţ a fost estimat de opoziţie la 500 milioane de dolari, dar a precizat că aparatul "aparţine statului" turc, relatează DC News.

Președintele Turciei a primit în dar un avion privat de lux, care ar fi cel mai costisitor din lume

„Qatarul vindea acest avion. Din câte ştiu, suma era în jur de 500. Emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, a auzit de interesul Turciei pentru acest avion şi a decis să ofere Boeingul 747-8 cadou. Acest avion nu-mi aparţine, el este al statului, Republica Turcia”, a spus Erdogan, fără a menţiona o cifră exactă.

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a pus întrebări începând de săptămâna trecută în legătură cu acest avion „cadorisit”, susţinând că a fost plătit de guvern, ceea ce înseamnă banii contribuabililor. Liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, şi parlamentarul Gamze Tascier au pus întrebări în legătură cu preţul acestui avion în timp ce Turcia se confruntă cu o criză provocată de devalorizarea monedei naţionale. Aceştia şi multe alte media au postat pe Twitter pe această temă folosind hashtag-ul Ucan Saray (palatul zburător). 

Erdogan a criticat CHP şi a spus că l-a dat în judecată. „Ei se vor târî de la un tribunal la altul. Toţi, inclusiv şeful lor de partid”, a declarat el despre Kilicdaroglu. „El ne defăimează, dar noi câştigăm procesele. Dacă nu se satură să plătească, nici noi nu ne vom sătura să câştigăm”, a continuat liderul turc. 

De menționat că, în august, emirul Qatarului i-a făcut o vizită lui Erdogan şi a promis să investească 15 miliarde de dolari în Turcia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile