Logo Realitatea.md

Erdogan a plâns la funeraliile șefului său de campanie, ucis de puciști și cere reintroducerea pedepsei cu moartea: Curăţarea va continua

18 Iulie 2016, 12:26 // În lume

Președintele turc Recep Erdogan nu şi-a putut stăpâni lacrimile la funeraliile şefului său de campanie şi ale fiului acestuia, ucişi de pucişti. Liderul turc a declarat că nu are gând să îi ierte pe cei care au vrut să îl înlăture de la putere şi cere reintroducerea cât mai rapidă a pedepsei capitale.

foto: detaykibris.com

„La fiecare nivel al guvernului, perioada curăţării de acest virus (clericul Fethullah Gulen) va continua. Pentru că acest trup, fraţii mei, a dezvoltat metastaze. Ca un cancer, el se extinde în tot guvernul”, a spus președintele Turciei. 

Recep Erdogan a cerut acum introducerea cât mai rapidă a pedepsei cu moartea.

„Nu mai putem amâna mult această decizie. Cei care au organizat lovitura împotriva statului trebuie să plătească pentru asta”, a subliniat Recep Erdogan, potrivit Digi24.

Vorbele preşedintelui au fost întărite de premierul Turciei.

„Misiunea noastră nu s-a terminat. Vom executa rapid o operaţiune de curăţare. Nimeni nu se poate opune dorinţei poporului. Îi vom pedepsi aşa cum trebuie pe membrii juntei”, a spus Binali Yildrim.

Susţinătorii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan s-au adunat din nou azi-noapte în pieţe, la aeroportul din Istanbul şi în faţa palatului prezidenţial, ascultându-i îndemnul de a rămâne în stradă.

După valul de arestări, cei acuzaţi că au luat parte la lovitura de stat au început deja să fie duşi în faţa instanţelor.

În paralel, Turcia cere Statelor Unite extrădarea celui pe care îl consideră principalul vinovat, clericul musulman Fethullah Gulen. Washingtonul a solicitat însă dovezi clare ale implicării acestuia în lovitura de stat.

„Nu am niciun fel de dovadă în acest moment, dar am vorbit cu omologul meu turc de trei ori în ultimele zile şi i-am cerut să furnizeze dovezile pe care le au cât mai curând posibil”, a subliniat Jonh Kerry.

De asemenea, clericul Fethullah Gulen a sugerat că lovitura de stat ar putea fi o înscenare şi a negat din nou orice implicare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile