Logo Realitatea.md

Eremei Priseajniuc: „O piață mai ieftină pentru cetățeni poate fi asigurată și prin comercializarea vaccinurilor de calitate în farmacii”

30 Septembrie 2020, 15:12 // Economie

„O piață mai flexibilă, mai concurențială, mai ieftină pentru cetățeni poate fi asigurată și prin comercializarea vaccinurilor de calitate în farmacii, așa cum se procedează în țările europene”, a declarat Eremei Priseajniuc, într-un interviu pentru Agenția MoldpresÎn prezent, instituțiile statului negociază sau au deja înțelegeri cu mai multe organisme internaționale și companii farmaceutice pentru a asigura cantitatea necesară de vaccinuri antigripale și anti Covid-19 pentru cetățeni Republicii Moldova.

În condițiile creșterii exponențiale a numărului de solicitări pentru vaccinurile antivirale și anti Covid-19, au fost stabilite grupurile de risc care vor avea prioritate la procesul de vaccinare. În același timp, este important ca statul să asigure accesul la servicii și medicamente pentru toți cetățenii, a afirmat Eremei Priseajniuc, director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Comercializarea vaccinurilor în farmacii a fost interzisă printr-un ordin al Ministerului Sănătății din anul 2005.

„Dacă e să vorbim despre vaccinurile antigripale pentru sezonul curent, acestea urmează să parcurgă mecanismul funcțional și aplicabil în anii precedenți, ceea ce înseamnă că autoritățile responsabile asigură planificarea achiziționării și distribuirii vaccinurilor pentru grupurile de risc stabilite, ce constituie până la 10% din numărul total al populației. În contextul dat, experiența altor țări indică despre necesitatea extinderii accesului sau asigurarea disponibilității vaccinurilor pe piața farmaceutică tuturor categoriilor de populație, nu doar celor incluse în grupurile de risc. Suntem în proces de examinare și cu siguranță, în conlucrare cu părțile interesate, vom identifica soluții de reglementare ulterioară”, a mai spus Priseajniuc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9904 -0.6738%
USD USD 17.0326 0.0446%
RUB RUB 0.2175 -2.2911%
RON RON 4.0999 -0.7288%
UAH UAH 0.6002 -0.1663%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile