Logo Realitatea.md

Escrocherie de ȘAPTE milioane de lei, cu implicarea a trei întreprinderi agricole. Poliția a reținut suspecții

12 Februarie 2019, 10:45 // Economie

Două persoane cu vârsta de 26 și 29 de ani, sunt cercetate penal pentru comiterea infracțiunii de escrocherie prin intermediul întreprinderilor fondate de ei și anume: SRL „Cereale-LVN”, SRL „LIG-SI AGRO”, SRL „PLATINUM AGROTRANS”.

Foto: politia.md

Din luna octombrie 2018 pînă în luna ianuarie 2019, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu ofițerii Direcției combaterea crimelor grave din cadrul INI și ofițerii  Direcției generale urmărire penală a IGP, au documentat acțiunile ilegale ale suspecților care, prin intermediul întreprinderilor au indus în eroare zeci de producători agricoli autohtoni, determinându-i să încheie mai multe contracte de vânzare-cumpărare a cerealelor, fără a avea intenția de a-și respecta obligațiile asumate.

În urma acțiunilor infracționale, suspecții au însușit diverse produse agricole (rapiță, floarea soarelui și grâu furajer), pe care ulterior le-au realizat, cauzând victimelor daune materiale în sumă totală de peste 7 milioane lei.

În cadrul cauzei penale gestionate, au fost efectuate mai multe măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală, stabilindu-se că învinuiții, intrând în posesia produselor cerealiere, au identificat mai mulți cumpărători, cărora, într-o perioadă scurtă de timp, le-au realizat produsele agricole, încasând mijloace financiare.

Sumele obținute din revânzări făptuitorii le-au folosit în interes personal, procurând tehnică agricolă, autoturisme de lux, iar o parte din mijloacele financiare a fost investită în construcția unor edificii sau transferată pe conturile bancare ale întreprinderilor înregistrate pe numele persoanelor interpuse.

Ca rezultat al acţiunilor procesuale efectuate, făptuitorii au fost reţinuţi și ulterior, la demersul procurorilor, arestați preventiv pe un termen de 30 zile.

Dacă li se va demonstra vinovăția, învinuiții riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 8 la 15 ani.

Cercetările pe cazul dat continuă, pentru stabilirea tuturor circumstanţelor faptelor investigate, recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiune, dar şi în scopul verificării implicării făptuitorilor în săvîrşirea altor infracţiuni similare.

În context, persoanele prejudiciate prin activitățile infracționale ale suspecților sunt îndemnate să se adreseze Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 73) sau Direcției generale urmărire penală a IGP (mun. Chișinău, str. Columna, 130).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile