Logo Realitatea.md

Este convocată ședința Guvernului pentru politica bugetar-fiscală. Premierul a oferit unele detalii (VIDEO)

30 Noiembrie 2020, 09:35 // Economie

Luni, 30 noiembrie, va fi convocată ședința Guvernului Republicii Moldova către ora 17:00, la care va fi discutată și aprobată politica bugetar-fiscală, adică cele trei proiecte despre bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale de stat și cel despre fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. Anunțul a fost făcut în această dimineață de prim-ministrul Ion Chicu, după ședința tradițională cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, și speakera Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Săptămâna curentă avem o agendă importantă. Sper că vom aproba politica bugetar-fiscală și poate chiar tot săptămâna curentă va fi aprobată în Parlament, în prima lectură, dar asta depinde de dispoziția deputaților. Noi vom prezenta orice informație de care va fi nevoie. Anterior, am remis spre consultare publică și vreau să le mulțumesc celor care au studiat propunerile, au venit cu alte propuneri și cu critici constructive. Am văzut și populisme. În linii mari, am considerat toate opiniile, ceea ce înseamnă că va fi aprobat un produs comun, astfel încât în 2021 țara să aibă o politică bugetar-fiscală relevantă pentru situația în care ne aflăm”, a declarat Ion Chicu, într-un briefing de presă după ședință.

„Bugetul pentru 2021 este unul care reflectă situația actuală și vine să susțină ramurile prioritare. Medicina va avea parte de cele mai mari majorări, sub aspect de remunerare a muncii lucrătorilor medicali, fortificarea bazei sistemului medical. Doar majorarea salariilor ne va costa 2 miliarde de lei și asta reprezintă un efort al societății pentru a stimula medicii să ne salveze nu numai de Covid-19, dar și de alte boli, pentru că suntem bolnavi cronici”, a exemplificat premierul.

Șeful Executivului a mai spus că cel puțin Guvernul actual nu vrea să renunța la investiri în infrastructură - „mort care a menținut statul pe linia de plutire”. „Acest buget vine și cu majorări de salarii din alte domenii ce trebuie să fie susținute. Deja rămâne la discreția Parlamentului dacă vor fi aprobate”.

Cât despre situația preliminară pentru luna noiembrie cu referire la buget, Ion Chicu a precizat că au fost onorate toate angajamentele, în special, cu referire la achitarea salariilor. Venituri din taxe și impozite pentru luna noiembrie 2020 față de luna noiembrie 2019 avem +12%. Despre ce vorbește asta, n-o să deschid parantezele, pentru că fiecare cu minime cunoștințe poate să-și dea seama”, a conchis acesta, cu mențiunea că un raport amplu va fi prezentat mâine.

Ordinea de zi a ședinței Cabinetului de miniștri nu a fost plasată pe site-ul oficial până la ora publicării acestei știri. Realitatealive.md va transmite în direct ședința. Urmărește-ne aici!

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile