Logo Realitatea.md

Eugen Tomac: PNL nu mai vrea un minister pentru relația cu Republica Moldova. Ludovic Orban propune doar înființarea unui departament

22 Octombrie 2019, 17:48 // Actualitate

Președintele PMP, Eugen Tomac, a ieșit nemulțumit astăzi de la negocierile cu PNL și a declarat că Ludovic Orban și-a schimbat poziția și nu mai vrea un minister pentru relaţia cu Republica Moldova.

Foto Simbol

Tomac a menționat că întâlnirea cu premierul desemnat a fost scurtă. În cadrul acesteia, Ludovic Orban ar fi anunțat că nu va coopta PMP în guvern și că nu va da curs celor două condiții ale partidului său – ordonanță pentru alegerile locale în două tururi și un minister pentru relația cu Moldova.

„PMP a spus foarte clar că cere ca viitorul Cabinet să aibă un minister pentru relaţia cu Republica Moldova. Am spus-o şi la consultările cu preşedintele, am spus-o şi în discuţia înainte de moţiune cu premierul actual desemnat, am spus-o şi la întâlnirea de săptămâna trecută. Am înţeles că nu vrea să înfiinţeze un nou minister, este în regulă, este punctul de vedere al premierului desemnat, am înţeles că nu vrea să dea o ordonanţă de urgenţă cu privire la alegerea primarului în două tururi, este de asemenea punctul de vedere al domniilor lor. Pentru noi erau subiecte extrem de importante”, a specificat președintele PMP, scrie infoprut.ro.

Potrivit lui Orban, singura formațiune cu care nu s-a putut ajunge deocamdată la un acord a fost PMP, însă PNL rămâne, în continuare, deschis pentru un parteneriat.

„Avem încredere că vor reflecta la decizia pe care o vor lua și că vor susține Guvernul. Am avut câteva puncte în care nu am putut ajunge la un acord, unul fiind Ministerul pentru Relația cu Republica Moldova. Dar suntem de acord cu înființarea unui departament în subordinea premierului. Cât despre alegerile în două tururi, PNL susține cu toată tăria adoptarea proiectului de lege în acest sens”, a explicat premierul desemnat

Întrebat de  jurnaliști dacă PMP va vota sau nu guvernul Orban în Parlament, Eugen Tomac a spus că decizia va fi luată într-o ședință a conducerii extinse a partidului, alături de liderii din teritoriu.

Amintim că, după căderea Guvernului Dăncilă, Eugen Tomac a anunțat că susţinerea unui viitor guvern este condiţionată de înfiinţarea unui minister pentru Relaţia cu Republica Moldova. Pe 15 octombrie, după o nouă rundă de consultări cu liderii partidelor de opoziție. președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal în funcția de premier al României. Astfel în termen de 10 zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii Cabinetului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile