Logo Realitatea.md

Eurodeputată, despre Guvernul RM: „A treia tranșă a asistenței macrofinanciare a fost pierdută într-un mod absolut aiurea”

21 Octombrie 2020, 14:48 // Economie

„A treia tranșă a asistenței macrofinanciare a fost pierdută într-un mod absolut aiurea”, declară europarlamentara Ramona Strugariu, menționând că Guvernul Republicii Moldova trebuie să fie mai responsabil în legătură cu angajamentele pe care și le ia. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Foto: © European Union 2019 - Source : EP

„Nu Republica Moldova este cea care îndeplinește parțial sau nu îndeplinește anumite obligații asumate, ci Guvernul Republicii Moldova care se află în funcție. Oamenii, ca să fie clar, nu au nicio vină. Mi-e greu să interpretez într-un fel sau altul, nu aș vrea să fiu subiectivă, dar consider că ar trebui să fie mai responsabil acest guvern în legătură cu angajamentele pe care și le ia. Una dintre dovezile de notorietate, să spunem, este această a treia tranșă a asistenței macrofinanciare care a fost pierdută într-un mod absolut aiurea, aș spune absolut iresponsabil, pentru că sunt bani despre care se discuta de foarte multă vreme, care au fost lăsați pe ultima sută de metri sau poate chiar ignorați și atunci consecința directă a fost că s-au pierdut niște bani care erau foarte-foarte importanți pentru oameni”, a spus vicepreședinta comisiei de asociere UE - R. Moldova.

Ramona Strugariu a mai dat un exemplu în acest context, ce ține de relațiile cu România - stat membru al Uniunii Europene - și anume gazoductul Iași-Ungheni.

„Am finalizat acest gazoduct Iași-Ungheni despre care s-a discutat atât de multă vreme și care, într-adevăr, ajută foarte mult la independența energetică, la interconexiunea reală între cele două țări și chiar este nevoie ca România să facă acest lucru pentru Republica Moldova și ajută foarte mult. Prin acea țeavă a trecut fluxul de gaz o singură dată, în momentul în care s-au făcut testările, după aceea nu s-a mai întâmplat nimic și nu s-a mai întâmplat nimic pentru că, înțeleg, guvernul și autoritățile de la Chișinău nici măcar nu au solicitat, ele, direct, acest sprijin”, a declarat Ramona Strugariu.

Menționăm că Parlamentul European a adoptat marți, 20 octombrie raportul privind progresul implementării de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE, în care se subliniază faptul că alegerile prezidențiale vor fi un test important pentru „democrație și domnia legii”.

VEZI ȘI:

Raportul dur al Parlamentului European. Tudorache: „Mesajul meu cu ocazia discutării Acordul de Asociere cu UE este cât se poate de direct”

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile