Logo Realitatea.md

Eutanasiat pentru că era „prea prietenos”. Soarta puiului de urs care devenise obișnuit cu prezența umană

19 Iunie 2019, 12:09 // În lume

Autoritățile din Oregon, SUA, au decis să eutanasieze un pui de urs negru (baribal), după ce animalul devenise prea prietenos cu oamenii, care obișnuiau să-l hrănească și să facă selfie cu el. Motivul invocat ar fi fost că ursul putea fi o amenințare pentru siguranța oamenilor, potrivit CNN.

Foto: cnn.com

Ursul era de obicei văzut pe lângă un debarcader din parcul Oregon. Joia trecută, polițiștii au găsit animalul înconjurat de amestecuri de fructe uscate și nuci, plus semințe de floarea-soarelui. Mâncarea părea să fie lăsată intenționat de vizitatori.

Autoritățile au ajuns la concluzia că ursul devenise mult prea obișnuit cu prezența umană, ceea ce putea fi o amenințare pentru siguranța oamenilor, așa că au luat dificila decizie de a-l eutanasia. 

Cu câteva zile înainte, poliția postase pe Twitter un avertisment către cei care vizitau parcul natural, cerându-le să evite animalul. Asta, după ce agenții au descoperit că mai multe persoane făcuseră selfie-uri cu ursulețul.

Animalul avea între 2 și 3 ani și cântărea aproape 50 de kg. Ar fi putut fi relocat, dacă nu ar fi devenit atât de obișnuit cu prezența umană, au explicat autoritățile.

Asemenea contacte pot pune în pericol și animalele. „Junk food” poate îmbolnăvi urșii. În plus, urșii iau mirosul mâncării și se pot apropia de zonele cu gunoi, unde există și prezență umană.

„Chiar dacă acele persoane care au lăsat mâncare pentru acest urs au avut intenții bune, urșii nu trebuie în ruptul capului hrăniți”, avertizează un biolog citat de CNN.

De menționat că în Oregon este ilegal să ademenești un animal lăsându-i mâncare sau lăsând intenționat gunoi. Localnicii care trăiesc în apropierea zonelor unde se află urși negri trebuie să verse gunoiul în containere speciale care se închid ermetic.

Citeste tot despre: eutanasiere, motiv, puiul de urs
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0315%
USD USD 17.4778 -0.1753%
RUB RUB 0.2737 -0.0730%
RON RON 4.0577 0.0074%
UAH UAH 0.7329 0.0546%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile