Logo Realitatea.md

Ex-ministra Sănătății afirmă că licitația pentru procurarea celor 168 de ambulanțe este suspectă și a solicitat implicarea CNA

28 Ianuarie 2020, 16:37 // Societate

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Ala Nemerenco susține că tenderul pentru procurarea ambulanțelor a fost suspect, iar de 10 milioane de euro, solicitată de către câștigătorul licitației, ar fi putut fi procurate mai multe ambulanțe și de o calitate mai bună.

Într-o postare pe Facebook, Ala Nemerenco, a declarat că nu poate spune cu exactitate dacă anunțul privind livrarea ambulanțelor, făcut luni de către șeful statului, se referă la procesul de achiziție desfășurat vara trecută, dar presupune că e vorba de același contract, or nu crede că o altă sumă, atât de mare, putea fi găsită în altă parte atât de repede.

Nemerenco spune că nu știe cum au evoluat lucrurile pe acest segment după plecarea sa din funcție, dar Centrul Național Anticorupție a fost solicitat să facă o evaluare a procesului de achiziții și a tenderului la care a participat o singură companie, care a și fost declarată câștigătoare.

Fosta ministră mai spune că, atunci când a venit în funcție, se organizase deja un o licitație de peste un milion de euro către firma câștigătoare. O comisie a ministerului a mers la ofertant pentru a vedea cum se asamblează autospecialele.

„Concluzia a fost că foarte multe din dotări nu corespund standardelor. Condițiile în care sunt asamblate acele ambulanțe, de asemenea, nu corespund, existau mai multe obiecții. Compania promitea să schimbe unele echipamente care veneau din țări care nu aveau standarde foarte înalte la producerea lor. A fost un tender foarte suspect. Eu nu mi-am putut asuma această responsabilitate. Am încercat să clarific, dar asta e… Acum cred că se vor procura așa cum erau. Probabil afacerea doar a fost preluată sau poate a rămas la acei care au gestionat-o”, a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că, ieri, Igor Dodon, a anunțat după întrevederea tradițională cu premierul și președintele Parlamentului, că în decurs de câteva luni, în țară, vor ajunge cele 168 de ambulanțe procurate dintr-un credit oferit de BERD, pentru raioanele țării.

Menționăm că, alte 69 unități noi de transport sanitar, procurate la începutul anului 2018, pentru dotarea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Republica Moldova au fost repartizate prin raioanele țării. Acestea sunt de producție rusească, iar anul trecut, oamenii legii au deschis un dosar penal pe numele fostului director al Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, care a și fost reținut, iar ulterior eliberat, pentru că și-a recunoscut vina. El este acuzat de prejudicierea bugetului statului de milioane de lei în cazul organizării licitației și procurării ambulanțelor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile