Logo Realitatea.md

Ex-ministrul Apărării reacțioanează la declarațiile lui Popșoi: armata Națională nu a primit indicații niciodată de la Plahotniuc

09 Octombrie 2019, 13:50 // Actualitate

Armata Națională nu a primit indicații de la Vlad Plahotniuc și nici de la un alt politician, iar dacă cineva a făcut astfel de afirmații, să aducă probe sau trebuie să răspundă pentru astfel de minciuni. Cu o astfel de reacție a venit fostul ministru al Apărării, Eugen Sturza, după afirmațiile făcute de vicepreședintele Parlamentului și președinte al Comisiei de anchetă privind puciul anticonstituțional, Mihai Popșoi.

„În mod surprinzător, politicienii de la guvernare și-au amintit de armată. Dar cum și-au amintit? Aruncând acuzații false și ofensatoare asupra corpului de militari, precum că ar fi primit indicații de la politicieni. Este o jignire inacceptabilă la adresa militarilor, pentru care politicienii demagogi ar trebui să-și ceară scuze. Armata Națională nu a primit indicații de la Vlad Plahotniuc și nici de la un alt politician, iar dacă cineva a făcut astfel de afirmații, să aducă probe sau trebuie să răspundă pentru astfel de minciuni”, se menționează într-un comunicat al PPEM.

Potrivit lui Sturza, speculații de genul dat au fost inclusiv și la începutul lunii iunie, atunci când a existat o dublă conducere guvernamentală, pe motiv că, PDM nu dorea să cedeze puterea.

„În timpul crizei politice din iunie au fost numeroase instigări la adresa armatei și speculații în media că PDM sau Guvernul ar planifica să implice armata în conflictul politic care avea loc. Am dezmințit această informație atunci, o dezmint și acum. Am transmis militarilor să ignore aceste speculații și să stea departe de orice implicare politică. Realitatea asta a și demonstrat, că Armata Națională nu s-a implicat în nici un fel în acea criză politică. Deci indiferent ce declarații false ar face unii sau alții, rămân în urmă faptele, iar acestea indică foarte clar că nu a existat nici o acțiune prin care militarii să se fi implicat în acea criză politică”, a spus Eugen Sturza.

Totodată, ex-ministrul Apărării a declarat că afirmațiile că țara era în prag de război în iunie și armata s-a implicat politic sunt ridicole și iresponsabile. „Aceste declarații sunt făcute de politicieni care de mai bine de trei luni nu înțeleg cum să guverneze țara și caută să își acopere eșecurile cu astfel de manipulări și spectacole mediatice. Acești politicieni ar trebuie să iasă mai bine pe străzile din țară, acolo se desfășoară acum adevăratul război, zilnic mor oameni în accidente și alți ajung răniți în spitale, într-o perioadă în care ilegalitățile și criminalitatea cresc într-un ritm șocant, de parcă am fi într-o țară neguvernată, cuprinsă de haos. Pentru asta ar trebui să facă politicienii comisii și să găsească soluții ca moldovenii să nu mai moară pe străzi, să poată trăi în siguranță în țara lor, nu să iasă din case și să nu știe dacă se mai întorc acasă”, a conchis Sturza.

Amintim că, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova (PDM) prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, Mihai Popșoi, susține că în luna iunie curent, atunci când PDM refuza să predea puterea, fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc dădea indicații Armatei Naționale să nu se supună noului Guvern. Deputatul spune că a aflat acest lucru din declarațiile comandaților Armatei, în cadrul audierilor în Comisie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile