Logo Realitatea.md

Ex-premierul Sturza: „Moldova cred că este unicul stat din lume care nu a făcut NIMIC pentru suportul sectorului real și al populației”

27 Octombrie 2020, 12:33 // Economie

Ministrul Economiei, Sergiu Răilean, a recunoscut că Republica Moldova se confruntă cu o criză economică fără precedent, iar cifrele la nivel macro corespund cu pronosticul lui Ion Sturza făcut la sfârșit de martie. Asta declară ex-prim-ministrul pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, Republica Moldova este singurul stat care nu a făcut nimic pentru suportul sectorului real și al populației, în contextul pandemiei.

Foto: forbes.ro

Cifrele dramatice au răsunat la cea de-a șasea ediție a Forumului „Invest Găgăuzia 2020”, desfășurat pe 23-24 octombire la Comrat.

Ministrul a menționat că economia Republicii Moldova suferă nu doar din cauza factorilor interni, ci și din cauza perturbării activității economice la nivel regional, criza pandemică lovind puternic în economia națională în al doilea trimestru al anului 2020 estimându-se cel mai profund declin economic din ultimii 20 de ani, produsul intern brut scăzând cu 14% față de al doilea trimestru al anului 2019.

Ion Sturza consideră că totul a fost previzibil din martie, iar în loc să fie oprite cheltuielile neesențiale, „Guvernul tehnocrat a băgat capul în campania electorală a lui Dodon”.

„Trebuiau alocate resurse adiționale pentru lupta cu pandemia, suportul populației și economiei - 10% din PIB, adică 20 miliarde de lei. Da, și de pus ceva deoparte pentru revenirea după criză -10 miliarde minimum. În plus, guvernul a intrat în acest an bugetar extrem de hazardat cu un deficit planificat de 7% . Nu trebuie să fii mare economist ca să înțelegi cât de gravă e situația. Ce a făcut în realitate guvernul „tehnocrat”? A băgat capul în... campania electorală a lui Dodon, continuând să facă, angajeze cheltuieli neesențiale pentru o perioadă de criză. Cât ne vor costa doar „drumurile” electorale, petice de asfalt aruncate pe ici, pe colo?!”, scrie Sturza pe Facebook.

„O să-mi reproșați că nu-i de unde? Nu este adevărat! În primul rând, trebuiau oprite cheltuielile neesențiale încă din martie, rectificat bugetul, și nu de angajat cheltuieli suplimentare cu iz electoral. De mobilizat resursele interne, inclusiv BNM. Lucru acceptat și de FMI. În plus au venit banii de la FMI și UE - aproximativ 10 miliarde de lei”, a mai adăugat fostul premier.

Recent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat că este în proces de elaborare a unui program privind măsurile economice post COVID-19 pentru 2020-2021, cu scopul de a asigura recuperarea economiei moldovenești în urma pandemiei, îmbunătățirea situației macroeconomice și bunăstarea populației.

CITEȘTE ȘI:

A fost semnat acordul privind asistența NERAMBURSABILĂ de 9 milioane de euro din partea Comisiei Europene

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.0000%
USD USD 17.2289 0.0000%
RUB RUB 0.2279 0.0000%
RON RON 4.2084 0.0000%
UAH UAH 0.6057 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile