Logo Realitatea.md

Ex-procurorul general Mihail Murzac va compărea în fața instanței de judecată! Fostul demnitar și actualul avocat riscă pușcărie până la 7 ani

21 Septembrie 2017, 10:29 // Societate

Fostul procuror general interimar Mihail Murzac, care este în prezent avocat, va compărea în fața instanței de judecată. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală.

Captură video

Murzac e acuzată că, activând în calitate de avocat, a pretins și extorcat bani în sumă totală de 95 000 euro, de la doi clienți a acestuia, susținând că are influenţă asupra unor persoane cu funcţie de demnitate publică, pentru a-i face să îndeplinească și să grăbească îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei pe care o dețin.

Astfel, urmărirea penală pe una din cauzele penale a fost începută în luna mai anul curent, iar conform materialelor cauzei penale, s-a constatat că învinuitul, activând în calitate de avocat, susținând că are influență asupra unor persoane cu funcție de demnitate publică, invocând faptul că va putea determina pe ultimii să grăbească îndeplinirea unor acțiuni în exercitarea funcțiilor ce le revin, și anume dispunerea unei decizii de încetare în parte a urmăririi penale, precum și aplicarea de către instanța de judecată a unei pedepse sub formă de amendă, a pretins, extorcat și primit suma de 45 000 euro, fiind reținut în flagrant în momentul transmiterii banilor solicitați.

Totodată, de către procurorii PCCOCS, a mai fost constatat și documentat un alt episod de trafic de influență, comis de către învinuit anterior, și anume începând cu data de 22.11.2016 până la 29.05.2017, invocând că va putea determina pe unele persoane cu funcții de demnitate publică, să i-a o decizie de încetare a urmăririi penale pe unele capete de acuzare, în cadrul unei cauze penale în care era vizat clientul acestuia, a pretins și extorcat de la ultimul bani, în sumă totală de 50 000 euro, primind o parte din bani.

Cauzele menționate supra, au fost conexate într-o procedură unică și remise în instanța de judecată pentru examinare în fond, iar față de învinuit este aplicată măsura preventivă arestul preventiv.

De menționat, că în cadrul urmăririi penale a fost dispusă aplicarea sechestrului pe bunurile imobile care aparțin învinuitului, și anume un teren și două construcții, în vederea asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracțiunea săvârșită.

În cazul în care va fi găsit vinovat, persoana riscă pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de la 3 la 7 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8465 -1.7568%
USD USD 18.2774 -1.5666%
RUB RUB 0.2478 0.7317%
RON RON 4.1072 -1.7557%
UAH UAH 0.6694 -2.3487%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile