Logo Realitatea.md

Examinarea dosarului lui Ilan Șor, suspendată, până la expunerea CSJ pe cererea de strămutare

25 Septembrie 2020, 14:25 // Societate

Curtea de Apel Cahul, într-un alt complet de judecători decât cel care examinează dosarul propriu-zis, a dispus vineri, 25 septembrie, suspendarea ședințelor de judecată până la returnarea materialelor pe suport de hârtie de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Mai exact, după ce se va expune instanța pe cererea de strămutare a avocaților lui Ilan Șor.

Foto: tvc.md

„La insistența avocaților, examinarea dosarului la Curtea de Apel Cahul cu președintele de ședință în persoana judecătorului Vitalie Movilă a fost suspendată până la examinarea cererii de strămutare a materialelor într-o altă instanță de către CSJ, or până la revenirea dosarului pe suport de hârtie la Curtea de Apel Cahul”, a declarat avocatul Aureliu Colenco.

Decizia a fost pronunțată în cadrul unei ședințe cu un complet de judecători a cărui președintă este judecătoarea Galina Vavrin. Tot potrivit avocatului Colenco, decizia acesteia ar demonstra că demersurile și obiecțiile apărării lui Ilan Șor au fost întemeiate atunci când instanța a încercat să examineze dosarul în lipsa acestuia pe suport de hârtie, ci doar în baza unor copii scanate pe calculator.

Apărarea lui Ilan Șor insistă în continuare pe recuzarea judecătorului Vitalie Movilă, președintele completului de judecată care a insistat pe examinarea dosarului în lipsa fizică a acestuia.

Avocații au mai depus o plângere către Consiliul Superior al Magistraturii și promit să depună o sesizare asemănătoare și la Procuratura Generală.

Denis Calaida, cel de-al doilea avocat al lui Ilan Șor, la fel s-a arătat mulțumit de decizia Curții de azi: „Examinarea dosarului este imposibilă. Completul de azi a apreciat corect, deoarece ar fi fost o „inovație” pentru justiție când se examinează un dosar fără materialele acestuia, fără ca părțile să aibă acces la el, doar în baza unor copii din calculatorul judecătorului și fără a avea posibilitatea de a le verifica corectitudinea, așa cum prevede Codul de procedură penală”.

Ilan Șor pledează nevinovat în continuare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile