Logo Realitatea.md

Membrul CSM Ion Postu și-a depus demisia! „Nu voi admite să fiu atras în „jocuri” care nu au nimic cu activitatea legală a CSM” (DOC)

20 Noiembrie 2019, 18:13 // Actualitate

Ion Postu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept titulari, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul profesat, și-a anunțat azi demisia din calitatea sa de membru al CSM începând cu ziua de 21 noiembrie, potrivit surselor Realitatea.md din cadrul CSM. În cererea sa, acesta susține că nu va admite să fie atras și criticat pentru faptul că participă sau nu la anumite „jocuri” care nu-l vizează, dar nici nu au nimic în comun cu activitatea CSM.

foto: csm.md

Argumentându-și cererea de demisie, Ion Postu a menționat că „în contextul ultimelor evenimente legate de reforma justiției și planarea de suspiciuni în privința aspectelor de legalitate ce țin de activitatea CSM”, este profund convins că rămânerea sa în funcția de membru al CSM nu este „în coroborare” cu viziunea pe care o împărtășește în calitate de „om, jurist, doctor în drept și cadru didactic universitar cu activitate de peste 20 de ani în domeniul profesat”.

„CSM trebuie să revină la normalitate și să fie un organ de autoadministrare judecătorească autentic, cu un rol plenipotențiar, în lumina prevederilor constituționale, pentru a realiza o reformă a justiției veritabilă, de rezultatele căreia să beneficieze toți cetățenii”, menționează Ion Postu în cererea sa.

În cererea sa, Postu mai afirmă că „eventuala reformă a justiției urmează să fie realizată în toate etapele sale cu implicarea tuturor actorilor vizați, în mod special al CSM-ului funcțional și a comunității judecătorilor, așa după cum, de fapt, prevede cadrul normativ național și practicile internaționale unanim recunoscute”.

„Nu voi admite să fiu atras și criticat nejustificat pentru faptul că particip sau nu particip la anumite „jocuri”, care nu vizează și nu au nimic în comun cu activitatea legală a CSM-ului. CSM trebuie să rămână acel organ echidistant care asigură independența puterii judecătorești și drepturile legale ale judecătorilor pentru ca într-un rezultat final să triumfe calitatea actului de justiție și respectate drepturile omului”, mai menționează membrul demisionar al Consiliului în cererea sa.

Este de menționat faptul că Ion Postu a fost membrul care a lipsit ieri de la ședința CSM, aceasta fiind amânată din lipsă de cvorum. La ședință urma a fi examinată sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind eliberarea acordului CSM-ului în privința pornirii urmăririi penale împotriva a încă unui judecător.

Amintim că Curtea de Apel Chișinău a respins recursul depus de cinci membri revocați ai Consiliului Superior al Magistraturii împotriva a două încheieri emise de Judecătoria Chișinău, sediul Centru și sediul Rîșcani. Este vorba de încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, prin care a fost respinsă solicitarea membrilor CSM de constatare a nulității absolute a hotărârii Adunării Generale a Judecătorilor și încheierea judecătorilor de la sediul Centru prin care s-a declinat competențele, iar cauza a fost examinată de un judecător specializat în materie de contencios administrativ.

Ion Postu a activat în calitate de membru al CSM din rândul profesorilor de drept titulari din 15 decembrie 2017.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4775 0.0000%
USD USD 17.4538 0.0000%
RUB RUB 0.2827 0.0000%
RON RON 4.0751 0.0000%
UAH UAH 0.7235 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile