Logo Realitatea.md

EXCLUSIV! Proprietarul construcției de pe Miron Costin, care s-a surpat în această vară, a fost avertizat că fundația s-ar putea prăbuși, dar a ignorat recomandările

25 Noiembrie 2016, 10:35 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

Comisia de atestare tehnico-profesională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), creată pentru a verifica și analiza situația privind surparea, la data de 8 iunie curent, a taluzului gropii de fundație din strada Miron Costin din capitală, au constatat că până la producerea accidentului, expertul tehnic ce monitoriza lucrările în șantier a recomandat antreprenorului stoparea și modificarea proiectului de construcție pentru a preveni o eventuală surpare a malului de fundație. Însă, acesta a ignorat avertismentul, iar ca urmare, construcția s-a prăbușit.

„La 26 mai 2016, până la producerea accidentului tehnic, expertul tehnic ce monitoriza lucrările în șantier, în comun cu reprezentanții SA ”Moldova-Agroindbank”, SRL ”Baucom Grup”și SRL ”A.B.C. Gurmandis”, au constatat fisuri cu deschideri de 2-5 mm în pereții transversali și compartimentali; deschideri de circa 10-20 mm al rostului de tasare și antiseismic dintre blocul A și B; fisurări la pardoselile din subsol și parter. La acel moment, fisuri și degradări în structura de rezistență a edificiului BC ”Moldova-Agroindbank” SA nu au fost depistate. În acest context, expertul tehnic a recomandat antreprenorului stoparea compactării pernei de fundație prin metoda vibrocompactării, urgentarea executării pernei de fundație prin compactare cu rulonarea în straturi și executarea urgentă a fundațiilor, luarea măsurilor de protecție a taluzurilor împotriva pătrunderii apelor pluviale, restabilirea pereului al edificiului băncii, pentru excluderea pătrunderii apelor pluviale la fundații și inclusiv, prevenirea prăbușirii taluzului gropii de fundație. ș.a. Pe 9 iunie expertul tehnic a constatat deplasarea structurii de rezistență a edificiului băncii cu circa 1-2o de la verticală în urma tasărilor, care au fost cauzate de vibrațiile solului provocate de compactarea pernei de fundație din șantierul alăturat prin metoda de vibrocompactare. Totodată, expertiza tehnică a stabilit că degradările respective nu au condus la careva deteriorări ale structurii de rezistență a edificiului, de asemenea nu au fost depistate fisuri la nodurile de îmbinare a stâlpilor cu grinzile și a planșeelor cu grinzile”, au menționat pentru Realitatea.md specialiștii din cadrul MDRC.

Potrivit lor, în prezent, Comisia de atestare tehnico-profesională a MDRC examinează documentația prezentată de către Inspecția de Stat în Construcții (ISC), experți tehnici, proiectanți pentru aprecierea cât mai obiectivă a neconformităților și pentru aplicarea corectă a sancțiunilor persoanelor găsite vinovate de producerea accidentului tehnic respectiv.

„Totodată, prin Ordonanța din 9 iunie 2016 Procurorul Secției investigații financiar-economice a Procuraturii Generale a dispus ridicarea de la ISC a actelor care au stat la baza inițierii construcției amplasate în str. Miron Costin 9, mun. Chișinău. Iar în următoarele zile va fi înaintat către Procuratura Generală de către Comisa MDRC numele persoanelor care se fac vinovate pentru acest accident tehnic, iar acestora li se va retrage licența de activitate”, au precizat resposabilii din cadrul MDRC.

După surparea terenului, antreprenorului ce desfășoară lucrări de construcție în șantier i-a fost înmânată o prescripție prin care i se solicita, în mod de urgență, elaborarea proiectului tehnic cu executarea lucrărilor de consolidare a taluzului șantierului și monitorizarea zilnică a stării tehnice a elementelor constructive ale edificiului SA ”Moldova-Agroindbank” amplasat pe str. Miron Costin 7, mun. Chișinău.

În prezent, antreprenorul a prezentat actele ce confirmă efectuarea lucrărilor de consolidare a taluzului șantierului, în baza unui proiect tehnic elaborat de către specialiști atestați și conform recomandărilor înaintate de experți tehnici, cu edificarea primului nivel al construcției ansamblului rezidențial în conformitate cu documentația de proiect verificată și aprobată și Autorizația de construire eliberată de Primăria mun. Chișinău.

Realitatea.md menționează că pe str. Miron Costin din sectorul Râșcani al capitalei este în construcție un ansamblu rezidențial, cu obiective comerciale și prestatoare de servicii, precum și parcare auto subterană. Pe 8 iunie 2016 în urma cedării piloților din țeavă metalică, destinați consolidării pereților gropii de fundație, a avut loc surparea peretelui de sprijin a taluzului gropii de fundație, iar în rezultatul surpării s-au prăbușit scările de acces în imobilul BC ”Moldova-Agroindbank”SA din str. Miron Costin 7.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile