Logo Realitatea.md

EXCLUSIV! Președintele CEC, Alina Russu, despre retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală la mai puțin de 7 zile înainte de alegeri

26 Octombrie 2016, 23:12 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte, Marian Lupu a anunțat astăzi că se retrage din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. De altă parte, Codul electoral prevede că „concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura printr-o declaraţie scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai târziu de 7 zile până la ziua alegerilor”. Ținând cont că până la alegeri au rămas doar 4 zile, Realitatea.md a încercat să afle opinia președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, în privința pașilor de mai departe, dar și dacă ar putea exista vreun temei de a se refuza retragerea lui Marian Lupu. 

Solicitată telefonic de Realitatea.md, Alina Russu a declarat, în exclusivitate pentru Realitatea.md, că deși în articolul 46, alineat 6, Codul electoral prevede că un concurent electoral nu se poate retrage printr-o declarație scrisă, adresată organului electoral mai târziu de 7 zile, „voința exprimată de concurentul electoral nu poate fi îngrădită de o normă juridică, deoarece prin definiţie, inclusiv, principiile de drept stabilesc că, voinţa persoanei pentru a deveni voinţă juridică trebuie sa întrunească condiţiile de deliberare conştientă, să fie liberă şi să fie declarată”.

Astfel, ținând cont că suntem în săptămâna dinaintea alegerilor, dar și reieșind din faptul că nu intră în competența Comisiei Electorale Centrale luarea unei decizii în acest sens, decizia privind retragerea oficială a lui Marian Lupu, inclusiv a altor candidați, poate fi luată doar de Curtea de Apel Chișinău.

„Sunt două posibilități. Sau concurentul electoral se adresează direct în instanță, sau dacă ni se adresează nouă cu această solicitare, ne adresăm noi la Curtea de Apel”, a declarat președintele CEC.

Potrivit Alinei Russu Curtea de Apel nu ar avea motive juridice de a-i refuza lui Marian Lupu retragerea din proprie inițiaitvă. Totuși, „aceasta ține de competența instanței și nu a Comisiei Electorale Centrale”, a precizat președintele Comisiei.

În cazul în care Curtea de Apel Chișinău va lua o decizie privind retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală, în buletinele de vot se va aplica manual ștampila „RETRAS”. „Noi mâine începem distribuirea buletinelor de vot spre secțiile de votare. Practic, buletinele pentru secțiile de votare deschise peste hotare au fost expediate deja”, a mai anunțat șefa CEC.

Nu în ultimul rând, Alina Russu a precizat pentru Realitatea.md că până la ora 17:00 a zilei de astăzi, Partidul Democrat nu a depus nicio solicitare privind retragerea din cursa electorală a candidatului Marian Lupu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile