Logo Realitatea.md

Președintele CSJ, Ion Druță, eliberat din sala de judecată. Instanța a respins demersul procurorilor

04 Octombrie 2019, 18:52 // Actualitate

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a respins demersul procurorilor anticorupție de aplicare a măsurii preventive privative de libertate – arestul preventiv în privința președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță. Astfel, acesta a fost eliberat, au declarat surse din cadrul instanței de judecată, fapt confirmat, în exclusivitate pentru Realitatea.md și de către avocații președintelui CSJ.

foto: anticoruptie.md

Potrivit avocaților, demersul procurorilor a fost respins „ca fiind neîntemeiat”, iar astfel „Ion Druță a fost pus în libertate imediat chiar din sala instanței de judecată”.

Totuși, încheierea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că demersul procurorilor a fost examinat în după-amiaza zilei de azi de către judecătorul Elena Carpenco. Asta după ce, în prima parte a zilei, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire pe președintele CSJ și l-au audiat deja în calitate de învinuit (n.r. anterior Ion Druță a fost audiat în calitate de bănuit).

Președintele CSJ este bănuit de procurorii anticorupție de comiterea infracțiunii „îmbogățire ilicită”.

Președintele CSJ a fost reținut miercuri, 2 octombrie, în urma audierii acestuia, pentru 72 de ore. Potrivit procurorilor, măsura a fost luată în temeiul depistării în cadrul perchezițiilor biroului și domiciliului acestuia a obiectelor de natură să confirme bănuiala rezonabilă privind comiterea faptei de îmbogățire ilicită.

De altă parte, avocații lui Ion Druță au infirmat poziția Procuraturii Anticorupție. Într-o reacție oferită exclusiv pentru Realitatea.md, apărarea a declarat că „obiecte care ar confirma bănuiala în timpul perchezițiilor nu au fost depistate, iar reținerea lui este total netemeinică și nemotivată prin prisma art. 166 Cod de procedură penală, care reglementează reținerea bănuitului și circumstanțele obiective de fapt, fiind formal invocate „temeiuri” precum că „ar putea influiența martori”.

Prin urmare, Ion Druță „pledează nevinovat”.

Vedeți și:

Ion Druță pledează nevinovat! Avocații președintelui CSJ infirmă poziția procurorilor Anticorupție

Ultima Oră! Președintele CSJ, Ion Druță, reținut pentru un termen de 72 de ore

Nu au odihnă nici azi. Procurorii anticorupție fac percheziții la domiciliul președintelui Curții Supreme de Justiție

Procuratura confirmă: Președintele CSJ Ion Druță este plecat din țară. Procurorii au efectuat percheziții în lipsa sa

Percheziții la CSJ, după ce a fost ridicată imunitatea de judecător președintelui Curții

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile