Logo Realitatea.md

Executivul a abrogat toate hotărârile privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău

04 Septembrie 2019, 13:28 // Economie

Cabinetul de Miniștri a votat abrogarea hotărârilor de Guvern din perioada 2012-2013 privind procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit ministrei justiției, Olesea Stamate, hotărârele respective au fost aprobate de un Guvern care se afla în demisie.

A fost decisă abrogarea următoarelor acte:

  • Hotărârea Guvernului 438 din 19 iunie 2012 cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău”;
  • Hotărârea Guvernului 321 din 30 mai 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” și a condițiilor concesionării acestora;
  • Hotărârea Guvernului 715 din 12 septembrie 2013 pentru aprobarea Raportului privind derularea şi rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău”;
  • Hotărârea Guvernului 780 din 04 octombrie 2013 cu privire la reconfirmarea aprobării concesionării activelor Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” și a condițiilor concesionării acestora.

Hotărârile menționate au fost aprobate de un Guvern care se afla în demisie. Ba mai mult, Curtea Constituțională a emis Deciziile de suspendare a acțiunilor hotărârilor Guvernului nr. 321 din 30 mai 2013 și nr. 715 din 12 septembrie 2012 având ca temei dispozițiile art. 71 alin.(2) lit.g) din Codul jurisdicției constituționale, adică securitatea economică sau financiară a statului.

Aceste rațiuni se desprind din Hotărârea Curții Constituționale, unde se subliniază clar că „Guvernul care administrează treburile publice nu poate să-şi asume iniţiative politice importante a fortiori în privinţa unor chestiuni care au provocat dificultăţi înainte de demisia sa sau au determinat în final această demisie. Sunt excluse, în special, deciziile care ar putea ulterior angaja durabil linia politică a viitorului Guvern. (n.a.) În această ordine de idei şi în corespundere cu practica altor state în situaţii similare, spre exemplu, un Guvern demisionar poate pregăti proiectul bugetului anual, însă acesta nu ar trebui prezentat Parlamentului pentru adoptare decât de către un Guvern plenipotenţiar, care va avea responsabilitatea de a-l executa. Acesta este unul din pilonii dreptului constituţional. Problema majoră constă în faptul că o prerogativă fundamentală a unui Guvern plenipotenţiar este anume elaborarea bugetului”.

Potrivit Executivului, obligațiile de ordin financiar asumate în cadrul condițiilor de concesionare a Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” influențează puternic politicile Guvernului investit după aprobarea acestei decizii, dar și a tuturor guvernelor în viitori 49 de ani, atât timp cât partenerul privat nu asigură durabil și consolidat parteneriatul public-privat.

VEZI ȘI:

Igor Munteanu spune care sunt pașii pentru anularea contractului de concesionare a aeroportului

Statul nu poate influența situația care are loc cu aeroportul de la Chișinău. Între timp, străinii se vor îmbogăți „din aer”

Ministrul Brînzan, învinuit de aprofundarea crizei de la aeroport. A fost numit escroc

Cine minte? Dodon zice că instituțiile statului l-au informat că procedura de înstrăinare a activelor „Avia Invest” au fost blocate

Guvernul precizează: Nu a existat nicio consultare cu noul acționar al companiei Avia Invest

(VIDEO) Procurorul general interimar, despre tranzacția cu aeroportul: Permiteți-mi să verific

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile