Logo Realitatea.md

Experți, despre piața valutară din Transnistria: Situaţia se va agrava, deoarece vor veni mai puţini dolari

15 Martie 2016, 19:40 // Economie

Transnistria îşi depăşeşte posibilităţile financiare și trebuie să revadă principalele poziţii ale politicii monetar-creditare de stat. Declarația a fost făcută de către preşedintele Băncii Republicane a Transnistriei (BRT), Eduard Kosovschii, în ajun la şedinţa extinsă a „Consiliului de Securitate şi Consiliului de stat al RMN”, convocată de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, pentru discutarea „aspectelor situaţiei macroeconomice, politicii de formare a cursului şi situaţiei pieţei valutare a Transnistriei”, potrivit Infotag.

Foto: www.hotnews.ro

Kosovschii a atras atenţie la faptul că Transnistria este unicul stat din CSI care a reuşit timp de patru ani să menţină un curs stabil al valutei naţionale.

„Însă, în ultimul timp pe piaţa valutară a RMN se atestă dezechilibru serios. Pe parcursul ultimei săptămâni a lunii februarie a crescut brusc cifra cererilor de procurare a valutei, cererea crescând triplu. Pentru februarie rezervele de valută şi aur s-au micşorat de la $19 la $12 mil. Contractul de livrare a energiei electrice în Moldova a fost semnat cu un preţ mai mic decât în anul trecut. Pierderile vor fi de circa 30% dacă volumul livrărilor va rămâne la fel”, a spus el.

Potrivit bancherului, dacă parametrii actuali se vor păstra situaţia se va agrava, deoarece în Transnistria vor veni mai puţini dolari.

„Aceasta poate duce la repetarea experienţei din anul 1998, când cursul oficial era de trei ori mai mic decât cel de piaţă. Astfel, este pur şi simplu necesar de a schimba cursul rublei. O putem face treptat sau brusc. Dacă cursul va fi reevaluat o singură dată atunci înseamnă că statul va încerca să excludă deprecierea permanentă a cursului. Deprecierea are mai multe dezavantaje, cum ar fi deprecierea veniturilor cetăţenilor, ceea ce se va reflecta în preţuri. Este vorba despre o depreciere cu circa 30%”, a spus bancherul.

Ministrul Dezvoltării Economice, Dmitri Boltruşco, a informat că din cauza diminuării preţului la energia electrică pentru RM veniturile în anul 2016 ar putea fi cu circa $70 mil. mai mici.

„Această diminuare a veniturilor va influenţa capacitatea de a satisface cererea de valută pentru acoperirea necesităţilor de import”, a spus el, menţionând, totodată, că pentru a nu admite oscilaţii serioase este necesar de a coordona acţiunile Guvernului şi ale Sovietului Suprem în ceea ce priveşte ajustarea legislaţiei la parametri care vor permite reducerea consecinţelor inflaţiei.

Pentru reţinerea proceselor inflaţioniste Guvernul a propus „de a extinde controlul de stat asupra procesului de formare a preţurilor, pentru a nu admite atât creşterea preţurilor, cât şi deficitul de mărfuri”.

Printre alte propuneri sunt: revenirea la vânzarea obligatorie de către întreprinderi a unei părţi din profitul valutar, înăsprirea controlului valutar.

Şevciuk a recunoscut că în Transnistria „cheltuielile niciodată nu s-au finanţat pornind de la veniturile reale”.

Printre cauzele principale ale situaţiei create el a indicat statutul autoproclamat al Transnistriei şi tergiversarea procesului de corectare a politicii economice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile