Logo Realitatea.md

Experți: Încălzirea centralizată este obțiunea sigură și eficientă energetic pentru termoficarea la nivel urban

19 Octombrie 2018, 16:51 // Economie

Încălzirea centralizată autonomă reprezintă o alternativă ecologică ce poate oferi oamenilor aceleași beneficii ca în cazul centralelor termice individuale, însă fără gaz, foc deschis în casă și fără emisii de substanțe toxice. Aceasta este concluzia experților întruniți la Conferința Internațională „Încălzirea urbană eficientă: Soluții și provocări”.

Foto: termoelectrica.md

Evenimentul, organizat de Termoelectrica S.A., a întrunit peste 130 de oaspeți, reprezentanți ai companiilor energetice, ai autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai opiniei publice, mediului de afaceri, specialiști în domeniu din țară și de peste hotare.

Potrivit directorul general Termoelectrica S.A., Veaceslav Eni, asigurarea  oamenilor cu servicii energetice eficiente este un subiect de o importanță deosebită pentru Republica Moldova, care se confruntă cu un șir de provocări la acest capitol, în special în ultimii 10-15 ani.

„La nivel internațional, de-a lungul anilor, a fost promovată intens soluția Încălzirii Autonome Centralizate, prin instalarea Punctelor Termice Individuale și a Distribuției pe orizontală, pe bază de agent termic și fără emisii de substanțe toxice care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor”, a precizat directorul general al Termoelectrica S.A., Veaceslav Eni.

Reprezentantul oficiului Băncii Mondiale din Republica Moldova, Șeful Proiectului Îmbunătățirea eficienței SACET, a menționat că rezultatele înregistrate la Chișinău în domeniul termoficării centralizate este un exemplu pentru multe alte state, deoarece în mai puțin de 3 ani Termoelectrica a reușit valorificarea fondurilor din proiect de peste 80%, ceea ce este un rezultat extraordinar, deoarece Proiectul va fi finalizat practic cu 2 ani înainte de termen.

Pe parcursul evenimentului, părțile implicate au discutat și despre povocările în domeniu, dar și soluțiile viabile pentru ca sistemele centralizate de termoficare să devină  competitive. Totodată,  Institutul de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei (IEAȘM) a prezentat rezultatele Studiului: „Analiza impactului centralelor termice individuale (CTI) pe gaze naturale asupra sănătății publice și a mediului ambiant” realizat recent.

„Centralele Termice Individuale reprezintă un pericol foarte mare pentru viața și sănătatea oamenilor. Cel puțin 4 oameni mor anual din cauza acestor centrale. Totodată, datele statistice denotă faptul că poate fi identificat un trend alarmant în privința cazurilor de intoxicări cu monoxid de arbon în rândul populației”, a precizat Mihai Tîrșu, directorul IEAȘM.

Conferința „Încălzirea urbană eficientă: Soluții și provocări”, se desfășoară în perioada 19-20 octombrie, se încheie mâine  cu organizarea unui șir de excursii la cele mai importante obiecte energetice ale Termoelectrica S.A.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile