Logo Realitatea.md

Experți: „Statul nu întreprinde nimic pentru a stopa propaganda și dezinformarea din exterior” (VIDEO)

26 Octombrie 2017, 12:29 // Actualitate

Spațiul informațional al Republicii Moldova nu este securizat sub nici o formă, iar legislația în vigoare în acest domeniu nu corespunde situației și evoluției propagandei informaționale din ultimii ani. De această părere sunt mai mulți experți și analiști în domeniul jurisprudenței și a educației mediatice, care au dezbătut astăzi, în cadrul unei mese rotunde „Politicile de apărare și securitate informațională în condițiile amenințărilor hibride”.

Directorul Idis Viitorul, Igor Munteanu, a menționat că fiecare cetățean este victima manipulării informatice prin intermediul mass - media, iar în ultima perioadă Republica Moldova, este expusă provocărilor hibride în manipularea în masă  provenită din exterior, prin instrumente de propagandă și constrângeri, ce creează deficit de democrație.

„Este oportun să colectăm și să facem niște eforturi pentru a aduce la masa discuției instituțiile statului. Atunci când spațiul informațional este atacat de factori patogeni, statul ar trebui să intervină prompt și să stopeze, prin metode legale acele infiltrări propagandiste. Din păcate noi nu avem așa ceva. Ar trebui să preluă practica Ucrainei și a Georgiei, care și-au securizat spațiul informațional de amenințările, care vin din partea Federației Ruse și în general din exterior”, a spus Munteanu.

La rândul său, vicepreședintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Eugen Carpov, a declarat că spațiul informațional al Republicii Moldova este amenințat de un război hibrid, care i-a amploare în ultimii ani în întreaga lume, iar combaterea propagandei pe această cale este o preocupare a multor state în securizarea informației care ajunge la populație. Totodată, deputatul recunoaște că nu se întreprin măsuri suficiente pentru a proteja cetățenii moldoveni de infestările propagandistice venite din exterior.

„În războiul hibrid de astăzi sunt implicate forțe armate, grupuri teroriste, partide politice, grupuri religioase, instituții mass media și mulți alți factori care au scopuri bine devinite. Toate statele membre CSI sunt supuse unor forme de presiune în războiul hibrid din partea Federației Ruse. Anual Rusia utilizează 5 miliarde de dolari pentru propagandă, prin intermediul mass media, grupurilor politice, a tehnicilor informaționale de ultimă generație, precum și a căilor de comunicare în masă sau de socializare. Instituțiile statului ar trebui să i-a atitudine și să se implice să previne astfel de amenințări ale războiului hibrid. Deputații ar trebui să modifice legislația în domeniul de informare și securitate în masă, deoarece ea nu corespunde sub nici o formă situției actuale. De asemenea, avem nevoie de instituții pregătite care să prevină și să combată propaganda informațională, precum și de o strategie bine pusă la punct”, a afirmat Carpov.

„Sunt state în Europa, care au găsit fonduri interne pentru  a-și proteja spațiul informatic al său. La noi în țară nu există destulă voință politică pentru a înfăptui reforme radicale în protecția spațiului informațional național. CCA este unica instituție care poate face în limita legii acest lucru, însă acestă obligație nu este realizată. Ea își încalcă propriile principii de funcționare prin acordarea licenților de emisie și retransmisie a televiziunilor și posturilor de radiouri rusești, care nu fac altceva decât să manipuleze”, a opinat expertul media Vlad Țurcanu.

Potrivit unui studiu realizat în 2016, cu privire la „ce cunosc cetățenii moldoveni despre propagandă și dezinformare”, 30% au declarat că nu cunosc ce înseamnă dezinformare, iar 50 la sută din respondenți nu știu diferența dintre informare și dezinformare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile