Logo Realitatea.md

Experiență de neuitat la frontiera de stat! Jurnaliștii au ”gustat” din pâinea grea a polițiștilor de frontieră, pentru o zi (Reportaj Foto)

29 Mai 2016, 16:41 // Societate
// Autor:  
Irina Luca

Câțiva jurnaliști din Republica Moldova au avut parte de o experiență de neuitat la frontiera de stat. Aceştia au ieșit din zona de confort, și-au tras uniforma și s-au pornit la hotar pentru a ”gusta” din pâinea grea a polițiștilor de frontieră. Mai exact, reprezentanții mass-media au participat la un exercițiu demonstrativ, precum prinderea și reținerea unor contrabandiști de țigări. Totul s-a întâmplat în zona Direcției Regionale ”SUD”, inclusiv postul vamal ”Cahul-Oancea”. 

Operațiunea a început pe traseu, atunci când jurnaliștii au oprit mașinile cu numere de înmatriculare străine, pentru verificări. 

Aventurile au continuat atunci când a parvenit o informație operativă, precum că pe linia frontierei de stat se află mai multe persoane, care aveau asupra lor pachete suspecte. Rapid, jurnaliștii au fost divizați în câteva grupuri și au pornit în goana infractorilor. 

Mașinile speciale ale Poliției de Frontieră au urmărit pentru câteva minute mașina în care se afla unui dintre infractori. Individul a încercat să fugă cu o mașină, însă ofițerii de la frontieră au creat o ambuscadă. În momentul când contrabandistul a dat să iasă din mașină și să fugă, a intervenit câinele polițist ”Bruno”, care și-a făcut meseria așa cum a știut-o mai bine. Infractorul a fost doborât la pământ și încătușat. 

O altă echipă de jurnaliști i-a surprins pe ceilalți infractori chiar pe malul râului Prut. Aceștia aveau asupra lor o barcă gonflabilă și două colete voluminoase, plină cu țigări de contrabandă. În final, datorită promptitudinii și profesionalismului de care au dat dovadă atât polițiștii de frontieră, cât și reprezentanții mass-media, s-a reușit reținerea a patru infractori și a unui mijloc de transport. 

Nu a durat mult bucuria, că îndată după reținere, jurnaliștii trebuiau să-și demonstreze capacitățile de a trage cu arma. Momentul de panică a durat puțin și după câteva instruiri, ei a luat armele în mână și au tras împușcături de îți asurzeau urechile.

Mai târziu, jurnaliștii s-au deplasat la locul de amplasare a termovizorului. Acolo unde de obicei, polițiștii de frontieră monitorizează cu aparate speciale orice mișcare care are loc în zona de frontieră, atât ziua, cât și noaptea. 

Periperițiile nu au luat sfârșit. Jurnaliștii, împreună cu echipele mobile s-au deplasat la Direcția regională ”SUD”, unde au făcut cunoștință cu echipamentul din dotare al Poliției de Frontieră. 

Mare le-a fost mirarea atunci când reporterii au trecut vama moldovenească fără verificări. Cu girofarurile incluse, mașinile Poliției de Frontieră i-au transportat pe jurnaliști până la linia roșie de la hotarul care desparte Republica Moldova de România. 

Tot acolo, la postul vamal Cahul-Oancea, jurnaliștii au fost informați despre modalitățile de traversare a frontierei, dar și despre cum funcționează aparatul de scanare a mijloacelor de transport. 

Surpriza însă nu s-a lăsat așteptată. După toate aceste aventuri, toți s-au deplasat pe malul rîului Prut, acolo unde au avut parte de o plimbare cu ATV-urile, dar și cu barca. Pe lângă toate acestea, jurnaliștii au fost ”alimentați” prin frumusețea naturii din jur. 

La finalul turului, toți invitații au fost premiați cu certificate de recunoștință. Șeful interimar al Poliției de Frontieră, Ianuș Erhan, a adresat mulțumiri fiecărui jurnalist care a acceptat invitația de participare, în special pentru vigilență, operativitate, implicare activă și contribuție directă la asigurarea securității frontierei de stat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile