Logo Realitatea.md

Expert, despre pericolul FaceApp: „Nimic nu este gratuit online. Dacă este, atunci înseamnă că tu ești moneda”

21 Iulie 2019, 15:20 // Tech

FaceApp, o aplicaţie care pretinde că le arată oamenilor imaginea lor la bătrânețe, este descărcată în fiecare zi de sute de mii de utilizatori. Este virală şi în Republica Moldova. Experţii în securitate atrag atenția că programul este foarte periculos și nu oferă nicio garanție celor care îl folosesc.

Există suspiciuni serioase că această aplicație se înfrupta din datele dumneavoastră personale atunci când vă jucați cu pozele. În Statele Unite a sunat alarma. Șeful grupului democraților din Senat a cerut o investigație FBI, transmite Digi24.ro.

În scrisoarea lui Charles Schummer se arată că originile rusești ale aplicației ridică semne de întrebare în legătură cu posibilitatea ca datele personale ale cetățenilor americani să ajungă la terți, inclusiv la guverne străine. Mai în clar, temerea este că destinatarul informațiilor adunate de FaceApp este chiar Guvernul de la Moscova.

După ce a citit cu atenție politica de confidențialitate a FaceApp, un avocat a constatat că nu scrie nimic despre ce se întâmplă cu informațiile utilizatorilor, după ce aceștia nu mai folosesc aplicația. În schimb, scrie că în cazul în care firma va fi vândută, toate datele strânse vor ajunge la noul proprietar.

În plus, toți cei care au încărcat fotografii ar putea deveni vulnerabili la softurile de recunoaștere facială. De curând, altă aplicaţie de editat poze a reuşit să fure bani de la zeci de mii de utilizatori.

Chiar dacă nu se ajunge la furtul banilor, nu e vorba doar de conținutul pozei, acesteia îi sunt atașate și alte informații – tipul dispozitivului cu care a fost făcută, coordonatele geografice, sistemul de operare al telefonului, avertizează Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.

Datele agregate din astfel de aplicații pot crea și un profil al unui segment de populație, pentru care poate fi creat apoi conținut personalizat, reclame personalizate, mai spun experții.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile