Logo Realitatea.md

Expert-Grup: Evaziunea fiscală nu poate fi soluționată prin amenzi și controale, ci iată cum!

19 Februarie 2020, 07:33 // Economie

Amenzile și controalele fiscale nu au impact esențial asupra combaterii evaziunii fiscale. Statul ar trebui să se concentreze pe promovarea conformării voluntare, prin diseminarea informației pozitive privind conformarea fiscală. Oamenii care observă că ceilalți membri din comunitate plătesc impozite, tind și ei să plătească impozite. Constatările, prezentate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, potrivit IPN, reies dintr-o serie de experimente economice realizate în Moldova și Franța, la care au participat peste 500 de persoane din ambele țări.

În cadrul evenimentului de prezentare, directorul executiv „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a declarat că studiul a fost elaborat în parteneriat cu Academia de Studii Economice a Moldovei și Laboratorul de economie experimentală din Montpellier din Franța.  Rezultatele obținute clarifică politicile care ar putea reduce comportamentele necinstite în rândul populației.

Constatările privind nivelul moralului fiscal în Moldova sugerează că, având setul potrivit de instituții, oamenii din Moldova sunt dispuși să respecte legislația fiscală la niveluri cvasi-optime. Pe termen lung, autoritățile publice ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea calității instituțiilor oficiale. De exemplu, să asigure o transparență sporită în alocarea resurselor publice și să reducă corupția în rândul funcționarilor publici.

Pe lângă moralul fiscal și calitatea instituțiilor, rezultatele acestor experimente economice demonstrează importanța informării sociale. Datele arată clar că deciziile de conformare fiscală ale oamenilor sunt corelate cu deciziile celorlalți membri ai grupului. O constatare importantă este că participanții din Moldova sunt deosebit de sensibili la informațiile sociale negative. Observarea unor evaziuni fiscale reduce semnificativ ratele de conformare fiscală. În momentul în care oamenii cunosc despre admiterea evaziunilor de către unii, înțeleg că și ei pot face același lucru. În opinia experților, este oportună implementarea mecanismului avertizorilor de integritate, prin încurajarea cetățenilor să raporteze autorităților fiscale evaziunea fiscală observată sau suspectată.

„Până în prezent, politicile de combatere a evaziunii fiscale nu au luat în considerație în măsura necesară factorii comportamentali sau psihologici care explică deciziile individuale ale oamenilor să practice evaziune fiscală. Prin urmare, venim cu o perspectivă nouă și un cadru analitic inovativ asupra fenomenului evaziunii fiscale prin explicarea acestuia din perspectiva comportamentală, în baza experimentelor economice organizate în premieră în Republica Moldova”, a precizat directorul „Expert-Grup”.

  • Concluzii și recomandări esenţiale

Am folosit jocurile economice în condiții de laborator controlate pentru a izola efectul mai multor factori asupra conformării fiscale: moralul fiscal, denunțarea, probabilitatea de auditare, și severitatea sancțiunii în cazul evaziunii fiscale nedetectate.

Primul rezultat evident din experimentele efectuate în Moldova și în Franța este că moralul fiscal pare să fie mai ridicat în Moldova. Acest rezultat este surprinzător, având în vedere că dimensiunea economiei subterane este mai mare în Moldova decât în Franța. Cu toate acestea, este important de reţinut că economia subterană este afectată de moralul fiscal, dar și de calitatea instituțiilor. În aceste experimente am controlat calitatea instituțiilor. Experimentatorul a jucat rolul autorității centrale.

După cum s-a menționat mai sus, experimentatorul este privit în general ca o autoritate legitimă în acest tip de experimente. Prin urmare, dacă ar fi să schimbăm calitatea instituțiilor, rezultatele pot fi complet diferite.

Este important de reţinut deci faptul că moralul fiscal este relativ ridicat în Moldova pentru o anumită calitate a instituțiilor. Rezultatele obținute din experimentele economice asupra evaziunii fiscale, efectuate în Moldova și în Franța, clarifică politicile care ar putea reduce comportamentele necinstite în rândul populației. În primul rând, constatările privind nivelul moralului fiscal în Moldova sugerează că, având setul potrivit de instituţii, oamenii din Moldova sunt dispuși să respecte legislația fiscală la niveluri cvasi-optime.

În mod ideal și pe termen lung, autoritățile publice ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea calității instituțiilor oficiale – de exemplu, o transparență sporită în alocarea resurselor publice, un proces de decizie colectiv care ține cont de preferințele cetățenilor și reducerea corupției în rândul funcţionarilor publici. Însă pe termen scurt, autoritățile publice ar putea, de asemenea, să comunice mai bine despre proiectele publice importante finanțate din impozitele publice.

Informarea publică relevantă cu privire la bunurile publice poate modifica preferințele și convingerile oamenilor cu privire la reprobabilitatea morală a evaziunii fiscale. Pe lângă moralul fiscal și calitatea instituțiilor, rezultatele acestor experimente economice demonstrează importanța informării sociale.

Datele arată clar că deciziile de conformare fiscală ale oamenilor sunt corelate cu deciziile celorlalți membri ai grupului. O constatare importantă este că participanții din Moldova sunt deosebit de sensibili la informațiile sociale negative. Într-adevăr, observarea unor evaziuni fiscale reduce semnificativ ratele de conformare fiscală. Oamenii tind să copieze un comportament pozitiv și negativ, ceea ce înseamnă că există o corelație puternică între rata de declarare a unei persoane și rata medie de declarare a celorlalți din grupul respectiv.

Mai important, comportamentul negativ este mai contagios decât comportamentul pozitiv: este suficient ca un grup să observe o evaziune fiscală (chiar și la niveluri scăzute) pentru ca membrii grupului să adopte activ un comportament necinstit (ceea ce duce la o cascadă de comportamente necinstite). Există multe situații în viața reală în care oamenii fac schimb de diverse informații, inclusiv informații despre cazuri în care cineva din rețeaua unei persoane a adoptat o formă de comportament antisocial (evaziune fiscală, mituirea unui funcționar public).

Rareori asistăm la situații în care cineva prezintă cu mândrie modul în care a respectat pe deplin legislația fiscală (sau o altă formă de regulă formală). Autoritățile publice trebuie să implementeze politici orientate spre actualizarea convingerilor cetățenilor cu privire la prevalența evaziunii fiscale în comunitatea lor. De exemplu, mesajele de informare socială similare cu cele utilizate de Hallsworth și colab. (2017) pot fi un mod rentabil de a influența convingeri și comportamente.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile