Logo Realitatea.md

Experții Consiliului Europei au avut întrevederi la Parlament pe subiectul reformei justiției. Au venit cu un set de recomandări (VIDEO)

20 Ianuarie 2020, 13:47 // Politica

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit cu Grupul ad-hoc al Consiliului Europei privind reforma în justiție din Moldova, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră.

Foto: Parlament

Potrivit Zinaidei Greceanîi, reforma în justiție este complexă, comportă multe riscuri, dar este vitală pentru Republica Moldova și nu se va ceda, deoarece „suntem determinați să valorificăm oportunitatea unică de a promova o justiție echitabilă, în interesul oamenilor”.

Președintele Parlamentului a subliniat că toate proiectele vor fi obligatoriu consultate cu societatea, inclusiv cu profesioniștii din domeniu, precum și cu partenerii externi cum este Comisia de la Veneția. „Reforma justiției este crucială și trebuie să fie în favoarea cetățenilor. Nu este o temă din care ar trebui să încercăm să obținem dividende politice, este o necesitate vitală pentru stat și pentru cetățeni”, a mai spus Președintele Parlamentului.

Părțile au fost unanime în identificarea criteriilor pe care se va lucra în continuare. Reforma urmează să fie derulată transparent, se va încerca obținerea consensului politic, instituțional și a mediului profesional pentru parcursul procesului, iar acesta urmează să fie unul incluziv cu respect pentru balanța puterilor în stat, principiul separării puterilor, precum și a independenței judecătorilor.

Grupul ad-hoc de experți ai Consiliului Europei privind reforma în justiție s-a întâlnit astăzi și cu membrii Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. Ei au discutat despre instrumente și oportunități existente pentru suport și consultanță în elaborarea și promovarea proiectelor.

Președintele Comisie, socialistul Vasile Bolea, a declarat după întrevederea cu experții Consiliului Europei, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile noastre au fost îndrumate de către grupul de lucru să demareze reforma și „să se grăbească, dar încet” pentru a asigura o schimbare elocventă. Totodată, Bolea spune că experții Comisiei au recomandat ca din consiliul de reevaluare a judecătorilor obligatoriu trebuie să facă parte și judecători, precum și experți de profil.

Amintim că, grupul ad-hoc de experți ai Consiliului Europei a fost constituit în vederea susținerii eforturilor de consolidare a sectorului justiției din Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1295 -0.5112%
USD USD 17.6496 -0.3095%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0056 -0.7385%
UAH UAH 0.7221 -0.2211%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile