Logo Realitatea.md

Experții Consiliului Europei au avut întrevederi la Parlament pe subiectul reformei justiției. Au venit cu un set de recomandări (VIDEO)

20 Ianuarie 2020, 13:47 // Politica

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit cu Grupul ad-hoc al Consiliului Europei privind reforma în justiție din Moldova, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră.

Foto: Parlament

Potrivit Zinaidei Greceanîi, reforma în justiție este complexă, comportă multe riscuri, dar este vitală pentru Republica Moldova și nu se va ceda, deoarece „suntem determinați să valorificăm oportunitatea unică de a promova o justiție echitabilă, în interesul oamenilor”.

Președintele Parlamentului a subliniat că toate proiectele vor fi obligatoriu consultate cu societatea, inclusiv cu profesioniștii din domeniu, precum și cu partenerii externi cum este Comisia de la Veneția. „Reforma justiției este crucială și trebuie să fie în favoarea cetățenilor. Nu este o temă din care ar trebui să încercăm să obținem dividende politice, este o necesitate vitală pentru stat și pentru cetățeni”, a mai spus Președintele Parlamentului.

Părțile au fost unanime în identificarea criteriilor pe care se va lucra în continuare. Reforma urmează să fie derulată transparent, se va încerca obținerea consensului politic, instituțional și a mediului profesional pentru parcursul procesului, iar acesta urmează să fie unul incluziv cu respect pentru balanța puterilor în stat, principiul separării puterilor, precum și a independenței judecătorilor.

Grupul ad-hoc de experți ai Consiliului Europei privind reforma în justiție s-a întâlnit astăzi și cu membrii Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. Ei au discutat despre instrumente și oportunități existente pentru suport și consultanță în elaborarea și promovarea proiectelor.

Președintele Comisie, socialistul Vasile Bolea, a declarat după întrevederea cu experții Consiliului Europei, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile noastre au fost îndrumate de către grupul de lucru să demareze reforma și „să se grăbească, dar încet” pentru a asigura o schimbare elocventă. Totodată, Bolea spune că experții Comisiei au recomandat ca din consiliul de reevaluare a judecătorilor obligatoriu trebuie să facă parte și judecători, precum și experți de profil.

Amintim că, grupul ad-hoc de experți ai Consiliului Europei a fost constituit în vederea susținerii eforturilor de consolidare a sectorului justiției din Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.0000%
USD USD 18.4281 0.0000%
RUB RUB 0.2348 0.0000%
RON RON 4.1664 0.0000%
UAH UAH 0.6689 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)