Logo Realitatea.md

Experții naționali: Restabilirea sectorului bancar al Republicii Moldova poate fi făcută cu atragerea specialiștilor străini - VIDEO

28 Februarie 2017, 23:58 // Societate

Experții naționali cred că restabilirea sectorului bancar al Republicii Moldova poate fi făcută doar printr-o investigație serioasă, cu atragerea specialiștilor străini și cu elaborarea unei liste de sancțiuni.

Opiniile au fost expuse marți în cadrul unor dezbateri privind implementarea Acordului de Asociere. Potrivit vorbitorilor, Uniunea Europeană ar trebui să supravegheze mai strict asistența tehnică și financiară oferite guvernului de la Chișinău.

Embed:

„La începutul anului 2016, au fost făcute anumite comentarii privind situația în domeniu și RM s-a angajat să întreprindă măsuri prioritare pentru redresare a situației, având acea foaie de parcurs. Vedem, totuși, că situația pe alocuri rămâne destul de dificilă”, a declarat Petru Culeac de la Fundația Soros-Moldova.

Experții susțin că recuperarea economică este compromisă acum de corupție, considerată și principala cauză a crizei politice și social-economice. Pentru ameliorarea situației s-ar cere reformarea procuraturii, organizarea concursurilor transparente și desemnarea pe bază de merit a procurorilor-șefi sau majorarea finanțării procuraturii, în special a Procuraturii Anticorupție. 

„Finanțarea adecvată a procuraturii, în special a Procuraturii Anticorupție. Deși avem o nouă lege, nu este cert dacă necesitățile reale ale procuraturii sunt acoperite prin noul buget al procuraturii. MUSCA Este inutil de vorbit de combaterea corupției la nivel înalt dacă nu începem cu eradicarea corupției în organele care trebuie să combată corupția”, a explicat președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Specialiștii mai spun că pe ordinea de zi a autorităților trebuie să fie și reforma justiției.

„De fapt, datorită finanțării din partea SUA și a UE, noi avem o serie de îmbunătățiri și o serie de aspecte tehnice în sistemul judiciar din RM care sunt chiar mai bune decât în multe alte țări din regiune. Și aici vreau să menționez importanța pe care o are regimul de distribuire aleatoriu al dosarelor și publicarea pe paginile web a hotărârilor instanțelor de judecată”, a precizat directorul de programe CRJM, Nadejda Hriptievschi.

O altă sugestie vizează restabilirea sectorului bancar al Republicii Moldova, cu ajutorul unei investigații internaționale, cu elaborarea unei liste de sancțiuni.

„În conformitate cu art. 18 al Acorduluyi de Asociere, UE are toată legitimitatea de a iniția o investigație internațională. MUSCA Doi: este cazul de stabilit o listă de sancțiuni, există persoane concrete din diferite instituții, care au responsabile de această operațiune”, a adăugat președintele Centrului de Politici și Reforme, Dumitru Alaiba.

Dezbaterile au fost organizate în cadrul proiectului regional „Monitorizarea progresului în implementarea Acordului de Asociere”, susținut de Fundația Soros-Moldova, în parteneriat cu Programul Eurasia al Open Society Foundations.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.0000%
USD USD 17.4546 0.0000%
RUB RUB 0.2368 0.0000%
RON RON 4.3784 0.0000%
UAH UAH 0.6257 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile