Logo Realitatea.md

Expertiza de integritate ar putea fi obligatorie pentru toate proiectele de acte legislative, examinate de Parlamentul Republicii Moldova

16 Februarie 2017, 16:05 // Politica

Comisia drepturile omului și relații interetnice, în ședința de astăzi, a avizat pozitiv un proiect de Lege prin care majoritatea proiectelor de acte legislative vor avea nevoie de o expertiză de integritate.

Foto: imagine simbol

Potrivit proiectului, expertiza va fi efectuată de Autoritatea Naţională de Integritate şi are menirea de a contribui la asigurarea corespunderii cerinţelor integrităţii în exercitarea funcţiei publice sau funcţiei de demnitate publică. Totodată, ar preveni apariţia reglementărilor care favorizează sau pot favoriza corupţia, prin realizarea controlului intereselor personale şi privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităţilor şi al restricţiilor.

În cadrul aceleeași ședințe, deputații au avizat pozitiv modificări la Codul Contravențional al Republicii Moldova care presupun admiterea avocaţilor stagiari în calitate de participanţi la procesul contravenţional ca apărători. În prezent, acest drept îl dețin doar avocații licențiați. Totodată, membrii Comisiei au solicitat la dezbaterile în plen să fie prezentat și avizul Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

De asemenea, deputații au examinat și avizat pozitiv ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Republica Armenia cu privire la călătoriile fără vize ale cetățenilor, precum și un proiect de scutire de plata taxei de stat a reclamanţilor (fără a excepta agenţii economici) în acţiunile de contencios administrativ.

Toate proiectele urmează a fi dezbătute și adoptate în plenul Parlamentului Republicii Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile