Logo Realitatea.md

Explicația unui judecător CCM despre cum a calculat cu colegii cele 90 de zile și de ce și-au anulat deciziile

21 Iunie 2019, 08:43 // Societate

Solicitat de societatea civilă, judecătorul Curții Constituționale (CCM), Veaceslav Zaporojan, a explicat argumentele care au stat la baza deciziilor luate de judecătorii constituționali în perioada 7-9 iunie, dar și de ce CCM și-a anulat ulterior propriile decizii, scrie ZdG.md.

Judecătorul precizează că în Constituție nu este stabilit cu precizie numărul exact de zile în care se aplică sancțiunea dizolvării Parlamentului. Respectiv, pentru a preciza durata termenului de o lună, judecătorii au apelat la Codul Civil, conform căruia, luna are 30 de zile.

„Am ajuns la concluzia că această durată a lunii urmează a fi aplicată și în sensul normei constituționale interpretate. Or, dacă o lună reprezintă 30 de zile, în sensul normelor constituționale, 45 de zile reprezintă exact o lună și jumătate. Aplicând această interpretare, am fost convins că prin termenul de 3 luni, stabilit la art.85 alin.(1) din Constituție, Constituanta legislativă a avut în vedere exact 90 de zile”, susține judecătorul.

În ceea ce ține de decizia cu privire la anularea propriilor hotărâri, Zaporojan susține că deși judecătorii au avut cerititudinea că actele adoptate în perioada 7-9 iunie au fost corecte, „situția social-politică s-a schimbat radical”. Astfel, în contextul marșului poporului programat pentru 16 iunie, judecătorul susține că exista „riscul unei explozii sociale”. Respectiv, CC a decis să se convoace la 15 iunie pentru a-și revizui deciziile anterioare.

„Păcat că și această Hotărâre este criticată de unii actori politici, care, în „scopul eliminării unui pericol existențial pentru cetățenii noștri” și-au revizuit promisiunile și angajamentele semnate în campania electorală și au creat alianțe respinse categoric anterior. Și cei care au pierdut puterea critică Curtea, dar dacă nu adoptam hotărârea de revizuire, tot Curtea ar fi fost învinuită de lipsă de atitudine și celeritate, care ar fi dus la dezordini în masă”, explică Veaceslav Zaporojan.

CITEȘTE ȘI:

Președintele Curții Constituționale și-a DAT DEMISIA

Luați exemplu! Replica șefului statului după ce Mihai Poalelungi și-a dat demisia de la CCM

Democrat: Demisia președintelui CCM ar fi rezultatul presiunii publice

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile